top of page

WKS

(JASNE PEŁNE)

logo poprawne.png

Jasne, pełne piwo dolnej fermentacji, uwarzone specjalnie dla Wrocławskiego Klubu Piłkarskiego - WKS Śląsk Wrocław z okazji jego 70-lecia. Specjalnie dobrana receptura ma nawiązywać do miejscowych tradycji piwowarskich, których flagowym piwem był „Wrocławski Full”. Nasza interpretacja została dodatkowo wzbogacona o dodatek 2 odmian polskiego chmielu (Iunga i Oktawia). Spora ich dawka powędrowała do kotła na ostatnie minuty gotowania brzeczki.

Opis stylu:

Jasne pełne.

IBU
Wartość IBU: 2

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
15
Piwo rzemieślnicze - WKS ŚLĄSK WROCŁAW

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: pilzneński, monachijski jasny, karmelowy 150 EBC

  • Chmiele: Iunga, Oktawia

  • Drożdże: dolnej fermentacji W34/70

thermometer.png
6-7°C
beer.png
Kufel
dish.png
Kiełbasa z grilla,
hot-dog

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

Z dumą warzyliśmy oficjalne piwo WKS Śląsk Wrocław

 

Browar PROST we współpracy z Wrocławskim Klubem Sportowym Śląsk Wrocław przygotował oficjalne piwo klubu ze stolicy Dolnego Śląska. Owy trunek uwarzony został z myślą o prawdziwych kibicach, a część dochodu ze sprzedaży realnie wspierała klub. To pierwsze, oficjalne piwo Śląska Wrocław.


Podpisanie umowy oraz premiera piwa odbyły się podczas konferencji 22 lutego 2018 roku

Sąsiedzka współpraca

 

Współpraca partnerów zrodziła się z obustronnej chęci do wspierania identyfikacji lokalnej społeczności, a tym samym chęci promowania klubu oraz miasta. Z pozoru dwie, zupełnie różne gałęzie – klub sportowy i browar rzemieślniczy połączyły siły, by razem krzewić ducha regionalnego patriotyzmu. „Lubię ciekawe, nieszablonowe inicjatywy w naszym regionie, dlatego pomysł współpracy z WKS-em w ramach stworzenia dedykowanego piwa szczególnie przypadł mi do gustu.” – mówi założyciel browaru Ryszard Pachura, który działa na wrocławskim rynku od wielu lat. Przez ten czas prowadził firmę Pneumat System, której siedziba przy ul. Paprotnej została przekształcona w restaurację oraz warzelnię piwa Browaru PROST. Na początku 2015 roku oddany został do użytku nowy obiekt przy ul. Obornickiej, a stery firmy zajmującej się pneumatyką przekazał swoim synom Dariuszowi i Tomaszowi.

Z duchem klubu


Każda sprzedana butelka była wymiernym wsparciem klubu WKS Śląsk Wrocław. Oprócz dodatku najlepszych polskich chmieli, które podkreślają smak oraz aromat gotowego piwa, chcieliśmy również tchnąć ducha Śląska Wrocław, dlatego na pierwsze warzenie zaprosiliśmy specjalnego gościa. Kogo? Sprawdź na filmie!

Piwna ekstraklasa

Podczas procesu warzenia zastosowaliśmy te same tradycyjne rzemieślnicze zasady, co podczas przygotowywania innych naszych piw. PROST Śląsk Wrocław to limitowana edycja piwa , które oparto o starą powojenną recepturę związaną z wrocławskim Fullem.  Piwo Śląska Wrocław jest chmielone polskimi chmielami w nawiązaniu do wrocławskich tradycji piwowarskich. Ma max. 4,9 % obj. alkoholu (ABV) i posiada 12,0 stopni Plato (ekstrakt - BLG), jest niepasteryzowane i niefiltrowane. W skład wchodzą znakomite krajowe chmiele OKTAWIA i IUNGA. Na etykiecie trunku znajduje się logo WKS Śląsk Wrocław w połączeniu z logo Browaru PROST. Co istotne, kolorystyka etykiety nawiązuje do barw naszego klubu. Oficjalne piwo klubowe to piwo jedyne w swoim rodzaju, dopracowane w każdym aspekcie, zarówno smakowym, jak i wizualnym. O współpracę z WKS-em zabiegało wiele browarów o ogólnopolskim zasięgu, jednak zwyciężyło poczucie lokalnej współpracy. Można zatem powiedzieć, że Browar PROST to iście ekstraklasa piwna!
 

Po PROSTu warzenie z pasji


Jak mówią piwowarzy – Bartosz i Piotr, produkcja piwa dla Śląska Wrocław nie było dla nich zwykłym warzeniem. Jeszcze za czasów studenckich, gdy już stawiali pierwsze kroki w piwowarstwie, nie marzyli o warzeniu dla ukochanego klubu, któremu kibicowali od małego. Warzenie piwa zaczyna się o świcie, a pierwszym etapem jest śrutowane słodu jęczmiennego. Cały proces rozpoczyna się na warzelni, która jest sercem browaru i znajduje się w centralnym miejscu restauracji.
 

bottom of page