Oficjalne piwo WKS Śląsk Wrocław

Browar PROST we współpracy z Wrocławskim Klubem Sportowym Śląsk Wrocław przygotował oficjalne piwo klubu ze stolicy Dolnego Śląska. Owy trunek uwarzony został z myślą o prawdziwych kibicach, a część dochodu ze sprzedaży realnie wesprze klub. To pierwsze, oficjalne piwo Śląska Wrocław.

Podpisanie umowy oraz premiera piwa odbyły się podczas konferencji 22 lutego 2018 roku.

Sąsiedzka współpraca

 

Współpraca partnerów zrodziła się z obustronnej chęci do wspierania identyfikacji lokalnej społeczności, a tym samym chęci promowania klubu oraz miasta. Z pozoru dwie, zupełnie różne gałęzie – klub sportowy i browar rzemieślniczy połączyły siły, by razem krzewić ducha regionalnego patriotyzmu. „Lubię ciekawe, nieszablonowe inicjatywy w naszym regionie, dlatego pomysł współpracy z WKS-em w ramach stworzenia dedykowanego piwa szczególnie przypadł mi do gustu.” – mówi założyciel browaru Ryszard Pachura, który działa na wrocławskim rynku od wielu lat. Przez ten czas prowadził firmę Pneumat System, której siedziba przy ul. Paprotnej została przekształcona w restaurację oraz warzelnię piwa Browaru PROST. Na początku 2015 roku oddany został do użytku nowy obiekt przy ul. Obornickiej, a stery firmy zajmującej się pneumatyką przekazał swoim synom Dariuszowi i Tomaszowi.

 

Oficjalne-Piwo-Śląska-Wrocław-04

Z duchem klubu

 

Każda sprzedana butelka piwa jest wymiernym wsparciem klubu WKS Śląsk Wrocław. Oprócz dodatku najlepszych polskich chmieli, które podkreślają smak oraz aromat gotowego piwa, chcieliśmy również tchnąć ducha Śląska Wrocław, dlatego na pierwsze warzenie zaprosiliśmy specjalnego gościa. Kogo? Sprawdź na filmie poniżej!

Piwna ekstraklasa

 

Podczas procesu warzenia zastosowaliśmy te same tradycyjne rzemieślnicze zasady, co podczas przygotowywania innych naszych piw. PROST Śląsk Wrocław to limitowana edycja piwa , które oparto o starą powojenną recepturę związaną z wrocławskim Fullem.  Piwo Śląska Wrocław jest chmielone polskimi chmielami w nawiązaniu do wrocławskich tradycji piwowarskich. Ma max. 4,9 % obj. alkoholu (ABV) i posiada 12,0 stopni Plato (ekstrakt - BLG), jest niepasteryzowane i niefiltrowane. W skład wchodzą znakomite krajowe chmiele OKTAWIA i IUNGA. Na etykiecie trunku znajduje się logo WKS Śląsk Wrocław w połączeniu z logo Browaru PROST. Co istotne, kolorystyka etykiety nawiązuje do barw naszego klubu. Oficjalne piwo klubowe to piwo jedyne w swoim rodzaju, dopracowane w każdym aspekcie, zarówno smakowym, jak i wizualnym. O współpracę z WKS-em zabiegało wiele browarów o ogólnopolskim zasięgu, jednak zwyciężyło poczucie lokalnej współpracy. Można zatem powiedzieć, że Browar PROST to iście ekstraklasa piwna!

        produkcja-wrocławskiego-piwa-śląska_

Po PROSTu warzenie z pasji

 

Jak mówią piwowarzy – Bartosz i Piotr, produkcja piwa dla Śląska Wrocław nie było dla nich zwykłym warzeniem. Jeszcze za czasów studenckich, gdy już stawiali pierwsze korki w piwowarstwie, nie marzyli o warzeniu dla ukochanego klubu, któremu kibicowali od małego. Warzenie piwa zaczyna się o świcie, a pierwszym etapem jest śrutowane słodu jęczmiennego. Cały proces rozpoczyna się na warzelni, która jest sercem browaru i znajduje się w centralnym miejscu restauracji.

          warzenie-piwa_      

Piwo produkowane przez Browar PROST we współpracy z klubem WKS Śląsk Wrocław można zakupić na terenie Wrocławia w punktach zaznaczonych poniżej:

       

 

Piwo WKS (Jasne Pełne)

 

ekstrakt: 12,0°Blg

alkohol: max 4,9% obj.

barwa: 15 EBC

goryczka: 2/6

styl: Jasne Pełne

Jasne, pełne piwo dolnej fermentacji, uwarzone specjalnie dla Wrocławskiego Klubu Piłkarskiego - WKS Śląsk Wrocław z okazji jego 70-lecia. Specjalnie dobrana receptura ma nawiązywać do miejscowych tradycji piwowarskich, których flagowym piwem był „Wrocławski Full”. Nasza interpretacja została dodatkowo wzbogacona o dodatek 2 odmian polskiego chmielu (Iunga i Oktawia). Spora ich dawka powędrowała do kotła na ostatnie minuty gotowania brzeczki.

Składniki: woda, słody (Pilzneński, Monachijski jasny, Karmelowy 150 EBC), chmiele  (Iunga, Oktawia), drożdże: dolnej fermentacji W34/70.

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

Temperatura serwowania: 6-7°C

Szkło: Kufel

Polecane dania: Kiełbasa z grilla, Hot-dog

Browar rodzinny

logo (1)

Kontakt

IMIĘ I NAZWISKO

TELEFON

E-MAIL (WYMAGANE)

TEMAT

WIADOMOŚĆ