Coffee Milk Stout (Kawowy Mleczny Stout)

ekstrakt: 15,0 Blg

alkohol: max. 5,0% obj.

barwa: 70 EBC

goryczka: 1/6

styl: Coffee Milk Stout

Coffee Milk Stout

Słodki, mleczny stout (czasami nazywany również „Cream Stout") to ciemne piwo górnej fermentacji, które dzięki dodatkowi laktozy (cukru mlecznego) oraz słodów karmelowych i palonych przypomina w smaku kawę z mlekiem. Dodatkowo, na kilka dni przed rozlewem, do zbiornika trafia znakomitej jakości kawa z Hondurasu oraz Kostaryki, która wprowadza nuty czekolady, orzechów i suszonych owoców.

   

Składniki:

 

woda

Słody Jęczmienne: Pilzneński, Monachijski jasny, Pszeniczny, Karmelowy 150 EBC, Karmelowy 400 EBC, Caraaroma, Czekoladowy, Palony, Carafa III Spezial

Dodatki: Laktoza, Kawa (Honduras SHG San Jose, Kostaryka Tarrazu San Rafael), płatki owsiane

Chmiele: Iunga, Oktawia

Drożdże: górnej fermentacji US-05

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

Opis stylu:

 

Angielska odmiana stoutu rozwinięta w początkowych latach XX wieku. Historycznie znana jako „mleczny” albo „kremowy” stout, zgodnie z prawem to określenie nie jest w Anglii już dozwolone (ale jest akceptowane gdzie indziej). Słowo „mleczny” pochodzi od użycia laktozy albo cukru mlecznego jako środka słodzącego. Pierwotnie reklamowany jako napój krzepiący dla chorych oraz matek karmiących.

Temperatura serwowania: 10-12 °C

Szkło: Shaker

Polecane dania: Szarlotka z lodami, Tiramisu

PIWO NIEFILTROWANE, PASTERYZOWANE

BUTELKA BEZZWROTNA

Browar rodzinny

logo (1)

Kontakt

IMIĘ I NAZWISKO

TELEFON

E-MAIL (WYMAGANE)

TEMAT

WIADOMOŚĆ