Hefe (Hefeweizen)

ekstrakt: 12,0 Blg

alkohol: 4,5% alk

barwa: 8,5 EBC

goryczka: 1/6

styl: hefeweizen, weizenbier, wiessbier

Piwo pszeniczne HEFE

Orzeźwiające piwo pszeniczne, które swój bananowo – goździkowy zapach, zawdzięcza użyciu specjalnych drożdży górnej fermentacji. Estrowo – fenolowy aromat wynika z wyższej temperatury pracy tych drożdży, a mętność związana jest z obecnością osadu drożdżowego. Z czasem osad ten opada na dno, dlatego przed nalaniem piwa do szkła, należy wstrząsnąć butelką. Duży udział słodu pszenicznego sprawia, że piwo jest puszyste i kremowe w smaku. To nasza propozycja piwa zgodna ze stylem hefeweizen.

Składniki: woda, słody (Pszeniczny, Pilzneński, Karmelowy 15 EBC), chmiele (Sybilla, Iunga), drożdże: górnej fermentacji WB-06

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

Temperatura serwowania: 6-8°C

Szkło: Wysoka szklanka dedykowana do piwa pszenicznego

Polecane dania: Smażony ser kozi, Precel piwny

Opis stylu:

Jasne, orzeźwiające niemieckie piwo pszeniczne o wysokim wysyceniu, wytrawnym finiszu, puszystej teksturze i z charakterystycznym drożdżowym bananowo-goździkowym charakterem. Jest to szybko dojrzewające piwo, lekko chmielone, a zgodnie z niemiecką tradycją warzenia piwa, co najmniej 50% zasypu musi stanowić słód pszeniczny.

Browar rodzinny

logo (1)

Kontakt

IMIĘ I NAZWISKO

TELEFON

E-MAIL (WYMAGANE)

TEMAT

WIADOMOŚĆ