Double Dry Hopped Double IPA

Styl: DDH Double IPA

Ekstrakt: 18,0°Blg

Alkohol: max 7,5% obj.

Barwa: 10 EBC

Goryczka: 3/6

DDH IPA

Jasne, mocne piwo górnej fermentacji, o wyraźnej słodowej słodyczy i aksamitnej strukturze wynikającej z użycia płatków owsianych. Pomimo rekordowej ilości użytego chmielu, piwo posiada niezbyt wysoką goryczkę, dlatego, że całą jego ilość dodaliśmy na końcowe minuty gotowania oraz jak wskazuje nazwa, PODWÓJNE „chmielenie na zimno”. Aromatyczna mieszanka chmieli z Australii i USA sprawia, że mamy do czynienia z tropikalną „bombą”, przypominającą w smaku świeży, soczysty, owocowy koktajl.

Opis stylu

 

Double Dry Hopped DIPA to najmodniejszy trend w piwowarstwie w ostatnim czasie. Styl ten nie został do końca sklasyfikowany, natomiast można stwierdzić, że jest to „wariacja” dotycząca najmocniejszego stylu z rodziny India Pale Ale, czyli Double IPA. To piwo charakteryzować powinna wyższa słodycz, połączona z dobrze ukrytą alkoholowością, a niezbyt wysoką goryczkę równoważyć ma bardzo intensywny, owocowy aromat chmielowy.

  Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski Składniki: woda, słody (pilzneński, pszeniczny, monachijski), płatki owsiane, chmiele: Galaxy (AUS), Falconer's Flight® (USA), Mosaic® (USA), drożdże górnej fermentacji S-04 Temperatura serwowania: 12-14 °C Szkło: Snifter Polecane dania: Dorsz w Panko, Szarlotka z lodami

Browar rodzinny

logo (1)

Kontakt

IMIĘ I NAZWISKO

TELEFON

E-MAIL (WYMAGANE)

TEMAT

WIADOMOŚĆ