Imperial Baltic Porter (Imperialny Porter Bałtycki z bursztynem)

ekstrakt: 24°Blg

alkohol: 10,0 % obj.

barwa: 70 EBC

goryczka: 3/6 (50 IBU - teoretyczna wartość)

styl: Imperialny Porter Bałtycki

bałtycki porter imperialny z bursztynem

Imperialny Porter Bałtycki to bardzo mocne, ciemne piwo dolnej fermentacji, określane mianem „czarnego złota”. W aromacie dominują nuty gorzkiej czekolady, orzechów, likieru oraz suszonych owoców. W smaku wyraźnie zaznaczona jest karmelowo-kawowa słodycz, która w połączeniu z delikatnym alkoholowym rozgrzewaniem sprawia, że to piwo jest idealną propozycją na chłodne zimowe wieczory. Ponadto jako pierwszy browar w Polsce dodaliśmy do leżakowania naszego Portera Bałtyckiego kruszony bursztyn, który uwolnił swoje właściwości nadając piwu żywicznego charakteru.

Mocny porter bałtycki leżakowany w bursztynie

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

Składniki: woda, słody (Monachijski Jasny, Pilzneński, Czekoladowy, Aromatyczny, Karmelowy 400 EBC, Carafa III Spezial, Palony), chmiel Iunga, drożdże: dolnej fermentacji W34/70

Temperatura serwowania: 13-17°C

Szkło: Tulip

Polecane potrawy: grillowana wołowina, ciasto czekoladowe

Opis stylu:

 

Mocne, gęste, treściwe ciemne piwo o bardzo złożonym kompleksie smakowo-zapachowym. Szerokie spektrum aromatów słodowych oraz nut wynikających z leżakowania łączy się z akcentami palonymi i alkoholowymi. Od imperialnego stoutu różni się niższym poziomem smaków pochodzących od słodów palonych, zazwyczaj z pełniejszą paletą smaków słodowych przy czystszym, lagerowym profilu. Piwo zdecydowanie degustacyjne, predestynowane do niespiesznej kontemplacji, rozgrzewające.

Browar rodzinny

logo (1)

Kontakt

IMIĘ I NAZWISKO

TELEFON

E-MAIL (WYMAGANE)

TEMAT

WIADOMOŚĆ