top of page

FULL

(PREMIUM LAGER)

Tradycyjny jasny lager o umiarkowanym aromacie chmielowym i zbożowym. W smaku wyczuwalna jest słodowa pełnia dopełniona szlachetną, ale nie intensywną goryczką. Jest to jeden z najpospolitszych rodzajów piwa dolnej fermentacji, które można usytuować pomiędzy Pilsem, a piwem Marcowym.

Opis stylu:

Dobrze zbalansowany oraz wysoko wysycony. Spożywany na zimno, jest napojem orzeźwiającym i gaszącym pragnienie. Ogólnie bardziej goryczkowy i sycący niż Amerykański lager. Mniej chmielony i goryczkowy niż Niemiecki Pils. Poziom treściwości i słodowych smaków podobny jak w Jasnym Czeskim Premium Lagerze.

IBU
Wartość IBU: 2
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
21
piwo kraftowe FULL

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

SKŁADNIKI:

•    Woda
•    Słody: pilzneński, monachijski jasny, karmelowy 150 EBC, karmelowy 400 EBC
•    Chmiele: Iunga, Sybilla
•    Drożdże: dolnej fermentacji W34/70

thermometer.png
6-7°C
beer.png
Kufel
dish.png
Zapiekanka, pizza

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

„Co to jest właściwie jest ten lager? Czyli czym charakteryzuje się najpopularniejszy gatunek piwa na świecie.”

Określenie lager pochodzi od niemieckiego słowa lagern, czyli: "przechowywać", „magazynować”. Słowo to nawiązuje do czasu, jaki lagery muszą spędzić w tanku leżakowym, aby odpowiednio dojrzały. Zanim przejdziemy do charakterystyki wrażeń smakowo-zapachowych, powinniśmy najpierw przyjrzeć się technologii produkcji piw dolnej fermentacji.

Piwa te produkowane są z użyciem tzw. drożdży lagerowych, które przekształcają cukry obecne w brzeczce w niskich temperaturach, dając piwo o  tzw. czystym, niezakłóconym profilu smaku i aromatu. Podczas tzw. fermentacji burzliwej (nazwa pochodzi od burzliwie powstającej piany), drożdże lagerowe skupiają się przy dnie zbiornika fermentacyjnego, natomiast sam proces odbywa się w niższych temperaturach (8 do 13°C). Dla porównania, optimum temperaturowe pracy drożdży górnej fermentacji to 16- 20°C. Niższa temperatura powoduje również wydłużenie całego procesu produkcji. Po fermentacji, tzw. młode piwo musi jeszcze leżakować. Leżakowanie, to nic innego jak dojrzewanie piwa. W tym czasie formuje się tzw. profil piwa. Uwypukla się charakterystyczna dla danego stylu nuta słodowa. Dodatkowo kształtuje się jakość oraz intensywność chmielowej goryczki. Stara literatura mówi o tym, że samo leżakowanie powinno trwać tyle tygodni, ile % ekstraktu początkowego (stopni Plato), posiada brzeczka.

Lagery  mają najczęściej dużo mniejszą treściwość i intensywność owocowego aromatu niż piwa górnej fermentacji. Pomimo tego, że w Polsce panuje tzw. piwna rewolucja, która sprawiła, że na rynek trafiły piwa w stylach takich jak np. American Pale Ale, czy American Wheat, to jednak nadal pojawiają się klienci poszukujący  np. klasycznego goryczkowego Pilsa, który przy umiejętnie przeprowadzonym procesie fermentacji i dojrzewania, może być doskonale pijalnym piwem.

Piwna rewolucja powoduje, że bardzo często powstają hybrydy różnych stylów piwnych lub tzw. ich wariacje. Dobrym przykładem są piwa w stylu Hoppy Pils lub American Pils, które nie są nigdzie dokładnie sklasyfikowane, natomiast cieszą się dużym zainteresowaniem, głównie wśród osób, które są miłośnikami piwnej klasyki, a chcą spróbować czegoś nowego. Obydwa powyższe gatunki, są jasnymi piwami dolnej fermentacji, będącymi nowofalową interpretacją klasycznego Pilsa. Posiadają intensywny aromat najczęściej amerykańskich odmian chmieli, uwydatniony przez czysty profil słodowy charakterystyczny dla lagerów. W smaku natomiast ich balans przesunięty jest w stronę chmielowości kojarzącej się, m.in. z cytrusami czy owocami tropikalnymi.

Stare powiedzenie mówi, że poznasz prawdziwego piwowara po tym jakiego warzy Pilsa. Niektóre browary - głównie koncernowe, opanowały prawie do perfekcji proces produkcji lagerów, dlatego w ciągu ostatnich 100 lat piwa te stały się dominującym gatunkiem piwa na świecie.

bottom of page