AMERICAN

PILS

Jasne piwo dolnej fermentacji, będące nowofalową interpretacją klasycznego Pilsa. Intensywne cytrusowo-tropikalne aromaty pochodzą od użycia amerykańskiej odmiany chmielu Citra. W smaku obecna jest delikatna zbożowość, która w połączeniu z owocową chmielowością i dość wyraźną goryczką sprawia, że piwo jest bardzo orzeźwiające.

Opis stylu:

Bardzo lekkie, sesyjne piwo, którego styl do końca jeszcze nie został sklasyfikowany. Posiada intensywny aromat nowofalowych chmieli uwydatniony przez czysty profil słodowy charakterystyczny dla piw dolnej fermentacji. W smaku balans przesunięty jest w stronę chmielowości kojarzącej się, m.in. z cytrusami, czy innymi owocami tropikalnymi. Umiarkowanie niski smak pochodzący od słodu może kojarzyć się z ciasteczkami lub zbożem.

IBU
Wartość IBU: 4
BLG
11,0°
ABV
max 4,5%
EBC
9,5
piwo kraftowe Pils
Logo konkursu piw rzemieślniczych – kraft roku 2018 – inny jasny lager

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: pilzneński, monachijski jasny, karmelowy 15 EBC

  • Chmiele: Sybilla, Oktawia, Citra

  • Drożdże: dolnej fermentacji W34/70

thermometer.png
8-9°C
beer.png
Wysoka smukła szklanka
dish.png
Szaszłyk drobiowy, pstrąg wędzony

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa