AMERICAN
PILS
Jasne piwo dolnej fermentacji, będące nowofalową interpretacją klasycznego Pilsa. Intensywne cytrusowo-tropikalne aromaty pochodzą od użycia amerykańskiej odmiany chmielu Citra. W smaku obecna jest delikatna zbożowość, która w połączeniu z owocową chmielowością i dość wyraźną goryczką sprawia, że piwo jest bardzo orzeźwiające.
Opis stylu:
Bardzo lekkie, sesyjne piwo, którego styl do końca jeszcze nie został sklasyfikowany. Posiada intensywny aromat nowofalowych chmieli uwydatniony przez czysty profil słodowy charakterystyczny dla piw dolnej fermentacji. W smaku balans przesunięty jest w stronę chmielowości kojarzącej się, m.in. z cytrusami, czy innymi owocami tropikalnymi. Umiarkowanie niski smak pochodzący od słodu może kojarzyć się z ciasteczkami lub zbożem.
IBU

BLG
11,0°
ABV
max 4,5%
EBC
9,5


Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: pilzneński, monachijski jasny, karmelowy 15 EBC
-
Chmiele: Sybilla, Oktawia, Citra
-
Drożdże: dolnej fermentacji W34/70

8-9°C

Wysoka smukła szklanka

Szaszłyk drobiowy, pstrąg wędzony
ZOBACZ FILM
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa