FAQ

1. Co to jest piwo kraftowe?
Jest to inaczej piwo rzemieślnicze, czyli takie które powstaje w małej lub średniej ilości, z naciskiem na jakość piwa poprzez użycie dobrych surowców.

2. Co to jest ekstrakt?
Ekstrakt to ilość cukrów zawartych w brzeczce.

3. Co to jest BLG?
Są to stopnie Ballinga, w nich określa się ekstrakt (ilość cukrów) w roztworach.

4. Co to jest ABV?
ABV z angielskiego Alcohol by Volume, jest to inaczej zawartość alkoholu procentowo w objętości.

5. Co to jest EBC?
Jest o jednostka używana w Europie do określania barwy słodu i piwa, im wyższa tym piwo lub słód ciemniejsze.

6. Które piwo jest najmniej/najmocniej gorzkie?
Najbardziej gorzkie piwa to te do których użyto duże ilości chmielu przede wszystkim do gotowania. Natomiast najmniej gorzkie piwa to te w których chmiel nie gra głównej roli.

7. Które piwo ma najmniej/najwięcej chmielu?
Najmniej chmielu zawierają najczęściej piwa kwaśne, ponieważ bakterie kwasu mlekowego nie najlepiej radzą sobie w obecności chmielu. Natomiast najwięcej chmielu mają piwa chmielone na zimno.

8. Co to w ogóle znaczy piwo kraftowe?
Jest to inaczej piwo rzemieślnicze, produkowane na mniejszą skale, ze skupieniem na jakość oraz różnorodność produktu.