top of page

FAQ

1. Co to jest piwo kraftowe?
Jest to inaczej piwo rzemieślnicze, czyli takie które powstaje w małej lub średniej ilości, z naciskiem na jakość piwa poprzez użycie dobrych surowców.

2. Co to jest ekstrakt?
Ekstrakt to ilość cukrów zawartych w brzeczce.

3. Co to jest BLG?
Są to stopnie Ballinga, w nich określa się ekstrakt (ilość cukrów) w roztworach.

4. Co to jest ABV?
ABV z angielskiego Alcohol by Volume, jest to inaczej zawartość alkoholu procentowo w objętości.

5. Co to jest EBC?
Jest o jednostka używana w Europie do określania barwy słodu i piwa, im wyższa tym piwo lub słód ciemniejsze.

6. Które piwo jest najmniej/najmocniej gorzkie?
Najbardziej gorzkie piwa to te do których użyto duże ilości chmielu przede wszystkim do gotowania. Natomiast najmniej gorzkie piwa to te w których chmiel nie gra głównej roli.

7. Które piwo ma najmniej/najwięcej chmielu?
Najmniej chmielu zawierają najczęściej piwa kwaśne, ponieważ bakterie kwasu mlekowego nie najlepiej radzą sobie w obecności chmielu. Natomiast najwięcej chmielu mają piwa chmielone na zimno.

8. Co to w ogóle znaczy piwo kraftowe?
Jest to inaczej piwo rzemieślnicze, produkowane na mniejszą skale, ze skupieniem na jakość oraz różnorodność produktu.

Logo białe PROST

DANE FIRMOWE

 

Browar Prost Sp.J.
Pachura Ryszard i Pachura Bożena
ul. Paprotna 4, 51-117 Wrocław

tel. 71 3210747

e-mail: biuro@browarprost.pl
NIP 895-100-42-66

REGON: 930426762

KRS: 0000108734

Nr. konta bankowego:

46 1020 5226 0000 6102 0214 5811

GODZINY OTWARCIA

poniedziałek - czwartek piątek - sobota

niedziela

od 12:00 do 20:00
od 12:00 do 22:00

od 12:00 do 20:00

  • LinkedIn Browar PROST
  • Szary Twitter Ikona
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Restauracja Prost działa aktywnie na obszarze Psie Pole: Karłowice, Osobowice, Różanka, Polanka, Poświętne, Polanowaice, Lipa Piotrowska

bottom of page