
Catering na Wielkanoc we Wrocławiu
Kontakt
Chcesz zamówić catering na Wielkanoc?
Zadzwoń lub napisz: 71 321 07 47, e-mail: manager@browarprost.pl

Menu na Święta Wielkanocne
Sałatka jarzynowa
37 zł/kg
Sałatka żydowska
34 zł/kg
Galaretka z drobiu
14 zł/p
Pasztet
49 zł/kg
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
39 zł/l
Bigos
49 zł/kg
Jajka w sosie tatarskim
30 zł/5 szt.

Specjały naszej wędzarni

Szynka
79 zł/kg
Karkówka
79 zł/kg
Boczek
69 zł/kg
Schab
77 zł/kg

Obiad Wielkanocny


Kacze udko pieczone w pomarańczach, kluski śląskie, modra kapusta z żurawiną
54 zł/p
Zamówienia przyjmujemy do 01.04.2023r.
Odbiór w dniu 07.04.2023r. w godzinach otwarcia lokalu.
Święta Wielkanocne stanowią najważniejsze wydarzenie w religii chrześcijańskiej. Obchody śmierci oraz zmartwychwstania Chrystusa są ruchome i wypadają w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca. W Polsce kultywuje się wiele tradycji wielkanocnych związanych z obrzędami, dekoracjami, a także specjalnymi potrawami.

Obrzędy wielkanocne
Święta rozpoczyna Niedziela Palmowa odbywająca się sześć dni przed Wielkanocą, która ma przypominać o przybyciu Chrystusa do Jerozolimy. Palmy, które tego dnia są święcone, stanowią symbol cierpienia Jezusa, ale także jego nieśmiertelność. W Polsce palmy przygotowywano przede wszystkim z gałązek wierzby z baziami. Wierzba jest drzewem, które szybko zakwita, przez co przyjmuje się, że jest ona również symbolem zmartwychwstania. Do gałązek z baziami wplatano także suszone rośliny i kwiaty, wstążki czy bibułę. Po święceniu, palma wielkanocna była zachowywana, ponieważ sądzono, że ochroni ona dom przed nieszczęściem.

Przed przystąpieniem do świątecznego śniadania, wszystkie spożywane potrawy należało poświęcić. Obecnie, w Wielką Sobotę do kościoła chodzi się z symbolicznym koszyczkiem, w którym znaleźć można chleb, wędliny, sól, jajko, chrzan, maślanego lub cukrowego baranka oraz ciasto. Jedzenie to posiada określone znaczenie i tak, chleb wskazuje na życie, wędliny dostatek, sól symbolizuje nieśmiertelność i przymierze, jajko zmartwychwstanie, chrzan oznacza zdrowie, ale także gorycz męki Jezusa, baranek jest symbolem chrześcijaństwa, a babka nawiązuje do posiadanych umiejętności.
Wśród zachowanych obrzędów znajduje się także “śmigus-dyngus”. Tak zwany Lany Poniedziałek nawiązuje do oczyszczenia po zimie i wywodzi się ze zwyczajów słowiańskich, które towarzyszą obrzędom chrześcijańskim. Pierwotnie w czasie śmigusa oblewano się wodą oraz uderzano gałązkami wierzby, natomiast dyngus umożliwiał wykupienie z tych zwyczajów. Najczęściej podczas tego dnia oblewane były panny, gdyż ich polanie symbolizowało płodność.

Jajko i baranek symbolem Wielkanocy
Pierwszym daniem, które kojarzy się z Wielkanocą jest z pewnością jajko w różnej postaci. Wierzy się, że jajka są symbolem nowego życia, dlatego stanowią zarówno część serwowanego jedzenia, jak i dekoracje. Zazwyczaj są one podawane z majonezem, ale inne wersje świątecznego menu przewidują m.in. ich faszerowanie.
W ramach tradycyjnych dekoracji przygotowuje się pisanki. Według zwyczajów były to malowane wydmuszki, jednak obecnie wykorzystuje się jajka ugotowane na twardo. W przeszłości do farbowania skorupki używano jedynie naturalnych barwników jak np. cebula, która dawała piękny, rudy kolor i którą w niektórych domach wciąż się używa. Ten rodzaj dekoracji nazywano kraszankami. Jajka z ręcznie wykonywanymi wzorami, które się wydrapywało w zabarwionej skorupce, to natomiast drapanki. Nadal można spotkać kraszanki lub drapanki, ale największą popularność zyskały kolorowe pisanki. Są to jajka, które w przeszłości dekorowane były przy pomocy wosku. Obecnie do ozdabiania wykorzystuje się lakiery, farbki, brokaty lub specjalne barwniki.
Wśród dekoracji wkładanych do koszyczka, wyróżnia się również baranka, który ma przypominać o zmartwychwstaniu Jezusa. Chrystus porównywany jest do Baranka Bożego ze względu na swoje posłuszeństwo oraz łagodność, przez co zgodnie z wolą Ojca, oddał życie za grzesznych ludzi. Baranek obecny na świątecznym stole wykonany jest zazwyczaj z cukru, marcepanu lub masła.



Catering na Wielkanoc
Wielkanoc to najważniejsze święto dla Chrześcijan, dlatego warto zadbać o każdy szczegół przyjęcia. Menu wielkanocne powinno zawierać symboliczne potrawy, które wymagają jednak czasu na przygotowanie. Z tego powodu warto zwrócić się w stronę cateringu wielkanocnego. Wśród potraw wielkanocnych na wynos od Browaru Prost można znaleźć tradycyjne jajka faszerowane, domowe wędliny z własnej wędzarni czy żur z jajkiem i białą kiełbasą.
Dlaczego warto wybrać catering świąteczny z Browaru Prost? Jesteśmy zdania, że udane święta wielkanocne to rodzinna atmosfera oraz pyszne dania. Zapewniamy, że potrawy przygotowujemy ze świeżych składników według tradycyjnych receptur. Zamówienia na catering wielkanocny przyjmujemy do 26 marca, aby być pewnym, że każde z dań będzie dopracowane i najwyższej jakości. Potrawy można odebrać w przeddzień Wielkanocy, aby przed rozpoczęciem śniadania móc spokojnie się przygotować do świętowania. Zapraszamy do zapoznania się z pełnym menu wielkanocnym wchodzącym w ofertę cateringu świątecznego od Browar Prost.

Skontaktuj się z nami!
Chcesz zamówić catering wielkanocny z dowozem? Zadzwoń lub napisz: