IPA

DDH HAZY

(DDH New England IPA)

Jasne, piwo górnej fermentacji, o aksamitnej strukturze oraz gładkim i kremowym smaku, uzyskanym przez spory udział słodu pszenicznego oraz płatków owsianych. Potężna ilość chmielu Mosaic, użyta na końcowe minuty gotowania, wprowadza nuty owoców tropikalnych. Do podwójnego „chmielenia na zimno”, użyliśmy natomiast kokosowo-limonkowej odmiany Sabro, a także chmielu Azacca, który wnosi aromaty słodkiej pomarańczy i dojrzałego mango. Udział płynnych drożdży, gwarantuje piwu mętność oraz owocową soczystość.

Opis stylu:

Double Dry Hopped Hazy IPA to najmodniejszy trend w piwowarstwie w ostatnim czasie. Trwa już ponad 2 lata, i nadal cieszy podniebienia beergeeków. Ta kolejna „wariacja” na temat IPA bazuje na różnych odmianach nowofalowych chmieli. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. Ponadto stosuje się także, dedykowane szczepy płynnych drożdży, które również wnoszą do piwa, całą gamę aromatów i smaków, mocno zmętniając przy tym piwo.

IBU
BLG
15,0°
ABV
max 6,0%
EBC
10
piwo rzemieślnicze DDH Hazy IPA
IBU 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Mosaic® (USA), Sabro (AUS), Azacca (USA

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Nonic
dish.png
Burrito z salsą mango, Kalmary w cieście piwnym

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa