Dlaczego warto pić piwo?
PIOTR ŚWIERZKO
Piwo kojarzy się z przyjemnością, na którą można pozwolić sobie jedynie od czasu do czasu. Panuje przeświadczenie, że skoro jest to trunek alkoholowy to powinien szkodzić zdrowiu. Jednak zachowując umiar i spożywając odpowiednie ilości, piwo może pozytywnie działać na nasz organizm, zapobiegając chorobom i dostarczając naszemu organizmowi korzystnych elementów.
Witaminy
W piwie znaleźć można wiele użytecznych dla zdrowia składników. W trunku zawarte są witaminy z grupy B takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna czy witaminy B6 i B12. Witaminy te mają swoje źródło w wykorzystywanym do produkcji piwa słodzie, ale również w drożdżach. Ryboflawina pomaga w procesach przemiany materii, a także ma wpływ na produkcję przeciwciał. Z kolei niacyna wspomaga odpowiednie funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, na który ma również wpływ witamina B6. Piwo zawiera witaminę E, będącą przeciwutleniaczem mającym działania spowalniające procesy starzenia komórek organizmu.
Minerały i antyoksydanty
Do ważnych składników piwa należą także minerały. Krzem zawarty w trunku, którego często brakuje w diecie, jest dobrze przyswajalny i odpowiada za odpowiednią mineralizację i gęstość kości, przeciwdziałającą osteoporozie. W piwie obecna jest także wysoka zawartość potasu, przy niskiej ilości sodu, co wpływa na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. Piwo jest także źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów, które chronią przed utlenianiem komórek. Działanie antyoksydacyjne ma wpływ m.in. na przeciwdziałanie miażdżycy lub jest pomocne przy obniżaniu cholesterolu. Znana wszystkim jest także cecha moczopędna piwa, która w odniesieniu do działań prozdrowotnych odpowiada za filtrację nerek i tym samym usuwa niewielkie kamienie nerkowe oraz zapobiega ponownemu ich powstawaniu.
Pozostałe pozytywne właściwości piwa
Warto zwracać uwagę na to co się spożywa podczas picia piwa, ponieważ wypicie kilku kufli tego trunku nie wpłynie na wzrost wagi, jednak towarzyszące im przekąski już tak. Właśnie z tego powodu uważa się, że picie piwa jest kaloryczne, a tak naprawdę piwo może być użyteczne przy odchudzaniu. Trunek ten wspiera trawienie oraz usuwa obecną w organizmie nadwyżkę soli. Zbyt duża ilość soli w organizmie powoduje zatrzymanie wody, które skutkuje wzrostem masy ciała, dlatego wypłukiwanie jej nadmiaru jest pożądane.
Wśród zalet umiarkowanego spożywania piwa leżą także jego właściwości antydepresyjne. W chmielu można znaleźć substancje uspokajające pomagające m.in. przy nerwicy.
Aby móc w pełni korzystać z dobrodziejstwa piwa, należy pamiętać, że prozdrowotne działanie trunku ma miejsce tylko w przypadku spożywania jego odpowiedniej ilości oraz w przypadku piw warzonych według wysokich standardów jakości.
FAQ
1. Dlaczego warto pić piwo?
Piwo nie może być reklamowane jako produkt prozdrowotny z uwagi na to, że zawiera alkohol, jednak jego zdrowotne właściwości na prawidłową pracę nerek są niepodważalne.
2. Jak piwo wpływa na zdrowie/organizm? (pozytywne aspekty)
Piwo zawiera w sobie witaminy pochodzące od drożdży jak i również od słodu, przede wszystkim z grupy B.
Autorem tekstu jest:
PIOTR ŚWIERZKO
Certyfikowany Sędzia PSPD, Piwowar Browaru PROST