DDH DOUBLE IPA
(DOUBLE DRY HOPPED DOUBLE IPA)
*PIWO ARCHIWALNE
Jasne, mocne piwo górnej fermentacji, o wyraźnej słodowej słodyczy i aksamitnej strukturze wynikającej z użycia płatków owsianych. Pomimo rekordowej ilości użytego chmielu, piwo posiada niezbyt wysoką goryczkę, dlatego, że całą jego ilość dodaliśmy na końcowe minuty gotowania oraz jak wskazuje nazwa, PODWÓJNE „chmielenie na zimno”. Aromatyczna mieszanka chmieli z Australii i USA sprawia, że mamy do czynienia z tropikalną „bombą”, przypominającą w smaku świeży, soczysty, owocowy koktajl.
Opis stylu:
Double Dry Hopped DIPA to najmodniejszy trend w piwowarstwie w ostatnim czasie. Styl ten nie został do końca sklasyfikowany, natomiast można stwierdzić, że jest to „wariacja” dotycząca najmocniejszego stylu z rodziny IPA, czyli Double India Pale Ale. To piwo charakteryzować powinna wyższa słodycz, połączona z dobrze ukrytą alkoholowością, a niezbyt wysoką goryczkę równoważyć ma bardzo intensywny, owocowy aromat chmielowy.
IBU
BLG
17,0°
ABV
max 7,0%
EBC
10
Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski
SKŁADNIKI:
• Woda
• Słody: pilzneński, pszeniczny, monachijski
• Dodatki: płatki owsiane
• Chmiele: Galaxy (AUS), Falconer's Flight® (USA), Mosaic® (USA)
• Drożdże: górnej fermentacji S-04
12-14°C
Snifter
Dorsz w panko, szarlotka z lodami
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa