(MANGO & MARAKUJA)
FRUIT
ALE
Jasne piwo górnej fermentacji, w którym kremowa i puszysta tekstura, otrzymana dzięki użyciu słodu pszenicznego oraz płatków owsianych, łączy się z owocową słodyczą mango i orzeźwiającą kwaśnością marakui. Ich dodatek wzbogaca również aromat piwa oraz nadaje mu ekstremalnej pijalności. Całość została symbolicznie muśnięta amerykańskim chmielem Mosaic, który idealnie współgra z estrowym profilem pochodzącym od płynnych drożdży.
Opis stylu:
Zyskujący na popularności styl zdominowany przez aromaty pochodzące z dodatku owoców lub ekstraktów owocowych. Charakteryzuje się wysoką pijalnością, podkreśloną przez mocne wysycenie oraz wyczuwalną cierpkość pochodzącą z owoców. W tym stylu najważniejsze są owoce, które mogą być dowolnego rodzaju, w dowolnej formie i dodane na dowolnym etapie. Piwo powinno być lekkie i maksymalnie orzeźwiające.
IBU

BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10

Receptura: Piotr Świerzko
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody,
-
Dodatki: Puree z mango, puree z marakui, Płatki owsiane
-
Chmiele: Mosaic
-
Drożdże: górnej fermentacji Wyeast London Ale III

8-10°C

Shaker

dorsz w sosie cytrusowym, pannacotta z mango
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa