(MANGO & MARAKUJA)

FRUIT

ALE

Jasne piwo górnej fermentacji, w którym kremowa i puszysta tekstura, otrzymana dzięki użyciu słodu pszenicznego oraz płatków owsianych, łączy się z owocową słodyczą mango i orzeźwiającą kwaśnością marakui. Ich dodatek wzbogaca również aromat piwa oraz nadaje mu ekstremalnej pijalności. Całość została symbolicznie muśnięta amerykańskim chmielem Mosaic, który idealnie współgra z estrowym profilem pochodzącym od płynnych drożdży.

Opis stylu:

Zyskujący na popularności styl zdominowany przez aromaty pochodzące z dodatku owoców lub ekstraktów owocowych. Charakteryzuje się wysoką pijalnością, podkreśloną przez mocne wysycenie oraz wyczuwalną cierpkość pochodzącą z owoców. W tym stylu najważniejsze są owoce, które mogą być dowolnego rodzaju, w dowolnej formie i dodane na dowolnym etapie. Piwo powinno być lekkie i maksymalnie orzeźwiające.

IBU
IBU: 1
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10
piwo-rzemieslnicze-fruit-ale-mango-marakuja.png

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody, 

  • Dodatki: Puree z mango, puree z marakui, Płatki owsiane

  • Chmiele: Mosaic

  • Drożdże: górnej fermentacji Wyeast London Ale III

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Shaker
dish.png
dorsz w sosie cytrusowym, pannacotta z mango

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa