(NEW ENGLAND IPA)

HAZY IPA

Jasne, piwo górnej fermentacji, o gładkim, kremowym i aksamitnym smaku wynikającym z użycia słodu pszenicznego oraz płatków owsianych. Intensywne chmielenie w kotle chmielem Mosaic wprowadza zapach owoców tropikalnych, zaś użyte do chmielenia na zimno Sabro i Galaxy, to aromaty kokosowo-limonkowe, doładowane białymi owocami. Udział płynnych drożdży, wzmacnia nuty brzoskwini i ananasa, nadając jednocześnie piwu soczystości.

Opis stylu:

Mocno zmętniona odmiana stylu IPA. To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Na jej mętność wpływa olbrzymia ilość chmieli dodanych na zimno, zasyp, czyli słody i surowce niesłodowane, a także rodzaj użytych drożdży. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. 

IBU
IBU 3
BLG
15,0°
ABV
max 6%
EBC
10

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Monachijski, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Sabro (USA), Galaxy (AUS), Mosaic® (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Nonic
dish.png
Quesadilla z pikantnym kurczakiem, Pulled Pork

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa