top of page

(NEW ENGLAND IPA)

HAZY IPA

Jasne, piwo górnej fermentacji, o gładkim, kremowym i aksamitnym smaku wynikającym z użycia słodu pszenicznego oraz płatków owsianych. Intensywne chmielenie w kotle chmielem Mosaic wprowadza zapach owoców tropikalnych, zaś użyte do chmielenia na zimno Sabro i Galaxy, to aromaty kokosowo-limonkowe, doładowane białymi owocami. Udział płynnych drożdży, wzmacnia nuty brzoskwini i ananasa, nadając jednocześnie piwu soczystości.

Opis stylu:

Mocno zmętniona odmiana stylu IPA. To jeden z najnowszych styli w rodzinie India Pale Ale, który powstał w Stanach Zjednoczonych w stanie Vermonth. Na jej mętność wpływa olbrzymia ilość chmieli dodanych na zimno, zasyp, czyli słody i surowce niesłodowane, a także rodzaj użytych drożdży. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. 

IBU
IBU 3
BLG
15,0°
ABV
max 6%
EBC
10
Piwo kraftowe HAZY IPA - India Pale Ale

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Monachijski, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Sabro (USA), Galaxy (AUS), Mosaic® (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Nonic
dish.png
Quesadilla z pikantnym kurczakiem, Pulled Pork

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

Logo białe PROST

DANE FIRMOWE

 

Browar Prost Sp.J.
Pachura Ryszard i Pachura Bożena
ul. Paprotna 4, 51-117 Wrocław

tel. 71 3210747

e-mail: biuro@browarprost.pl
NIP 895-100-42-66

REGON: 930426762

KRS: 0000108734

Nr. konta bankowego:

46 1020 5226 0000 6102 0214 5811

GODZINY OTWARCIA

poniedziałek - czwartek piątek - sobota

niedziela

od 12:00 do 20:00
od 12:00 do 22:00

od 12:00 do 20:00

  • LinkedIn Browar PROST
  • Szary Twitter Ikona
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Restauracja Prost działa aktywnie na obszarze Psie Pole: Karłowice, Osobowice, Różanka, Polanka, Poświętne, Polanowaice, Lipa Piotrowska

bottom of page