top of page

PALE ALE

HAZY

Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji, które dzięki użyciu słodu pszenicznego oraz płatków owsianych, zachwyca w smaku aksamitną gładkością i zbożowością. Do kotła powędrowała spora ilość chmielu Citra, odpowiedzialnego za posmak cytrusów i owoców tropikalnych, zaś do chmielenia na zimno użyliśmy fenomenalnej odmiany Strata™, przepełnionej nutami marakui i grejpfruta oraz mocno ananasowego chmielu Sultana. Całość uzupełnił mocno estrowy profil płynnych drożdży, które nadały także charakterystycznego dla stylu zmętnienia.

Opis stylu:

Hazy Pale Ale to lżejsza wersja stylu New England IPA. Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo górnej fermentacji o wyraźnym smaku i aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych. Tekstura piwa jest kremowa i gładka, dzięki dodatkowi płatków owsianych. Piwo musi być bardzo soczyste, a delikatna słodycz powinna być skontrowana subtelnie zaznaczoną goryczką. Najprościej mówiąc to bardzo aromatyczne, lekkie, gładkie i owocowe American Pale Ale.

IBU
IBU 3
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10
Butelka piwa rzemieślniczego Hazy Pale Ale APA

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Strata (USA), Sultana (USA), Citra (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Snifter
dish.png
Pastrami z chedarem, Makaron z kurczakiem po tajsku

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page