top of page

JUICY IPA

NEW ENGLAND

Jasne piwo górnej fermentacji o kremowej i puszystej teksturze otrzymanej dzięki użyciu słodu owsianego, pszenicznego oraz płatków owsianych. Do chmielenia użyliśmy trzech popularnych amerykańskich odmian. Na Whirlpool powędrował Mosaic wprowadzając intensywne nuty owoców tropikalnych. „Na zimno” wykorzystaliśmy HBC 692 oraz El Dorado, które wniosły aromat różowego grejpfruta, ananasa, arbuza oraz gruszki. Dedykowane płynne drożdże dodatkowo podkręciły soczystość piwa, dzięki czemu można je nazywać „juicy”.

 

Opis stylu:

New England IPA (NEIPA) w dalszym ciągu jest najmodniejszym stylem używanym w piwowarstwie w ostatnim czasie. Trend trwa już ponad 2 lata, i nadal cieszy podniebienia beergeeków. Ta kolejna „wariacja” na temat IPA bazuje na różnych odmianach nowofalowych chmieli. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. Ponadto zastosowano dedykowane szczepy płynnych drożdży, które również wnoszą do piwa całą gamę aromatów i smaków, mocno zmętniając przy tym piwo.
 

BLG
15,0°
ABV
max 6%
EBC
10
piwo kraftowe Juicy IPA
IBU
IBU 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Owsiany

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Mosaic® (USA), HBC 692 (USA), El Dorado (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Nonic
dish.png
Burger jaglano-buraczany,
Tacos z wieprzowiną

ZOBACZ FILM

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page