JUICY IPA
NEW ENGLAND
Jasne piwo górnej fermentacji o kremowej i puszystej teksturze otrzymanej dzięki użyciu słodu owsianego, pszenicznego oraz płatków owsianych. Do chmielenia użyliśmy trzech popularnych amerykańskich odmian. Na Whirlpool powędrował Mosaic wprowadzając intensywne nuty owoców tropikalnych. „Na zimno” wykorzystaliśmy HBC 692 oraz El Dorado, które wniosły aromat różowego grejpfruta, ananasa, arbuza oraz gruszki. Dedykowane płynne drożdże dodatkowo podkręciły soczystość piwa, dzięki czemu można je nazywać „juicy”.
Opis stylu:
New England IPA (NEIPA) w dalszym ciągu jest najmodniejszym stylem używanym w piwowarstwie w ostatnim czasie. Trend trwa już ponad 2 lata, i nadal cieszy podniebienia beergeeków. Ta kolejna „wariacja” na temat IPA bazuje na różnych odmianach nowofalowych chmieli. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. Ponadto zastosowano dedykowane szczepy płynnych drożdży, które również wnoszą do piwa całą gamę aromatów i smaków, mocno zmętniając przy tym piwo.
BLG
15,0°
ABV
max 6%
EBC
10
IBU
Receptura: Piotr Świerzko
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Owsiany
-
Dodatki: Płatki owsiane
-
Chmiele: Mosaic® (USA), HBC 692 (USA), El Dorado (USA)
-
Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast
8-10°C
Nonic
Burger jaglano-buraczany,
Tacos z wieprzowiną
ZOBACZ FILM
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa