top of page

KURSY SENSORYCZNE

Kurs sensoryczny jest szkoleniem przygotowującym do profesjonalnej oceny piwa. Warsztaty sensoryczne przeznaczone są dla piwowarów domowych, członków PSPD oraz innych osób, które chcą posiąść wiedzę i umiejętności pozwalające określić jakość sensoryczną piwa. Uczestnicy są szkoleni z wykrywania aromatów i smaków piwa, zarówno pozytywnych, jak i wad. Osoby biorące udział w szkoleniu sensorycznym, pracować będą na 24 gotowych próbkach przygotowanych przez firmę Flavor Activ. Na koniec, uczestnicy otrzymają certyfikat świadczący o ukończeniu kursu sensorycznego.

ZOBACZ FILM

Plan warsztatów sensorycznych:

  • Wykład o sensoryce oraz sposobach oceny piwa (teoria);

  • Opis cech sensorycznych piwa (teoria);

  • Szkolenie sensoryczne na 24 próbkach Flavor Activ (praktyka);

  • Ocena komercyjnych piw na podstawie arkusza oceny PSPD (praktyka).

Zawartość zestawu próbek: 

1. Diacetyl 

2. DMS

3. Lightstruck (naświetlony)

4. Ethyl Hexanoate (heksanian etylu)

5. Phenolic (fenolowy)

6. Isovaleric (kwas izowalerianowy)

7. Geraniol

8. Isoamyl Acetate (octan izoamylu)

9. Butyric (kwas masłowy)

10. H2S - (siarkowodór)

11. Catty (koci)

12. Mercaptan (merkaptan)

13. Acetaldehyde - (aldehyd octowy) 

14. Earthy (ziemisty)

15. Indol 

16. Cooked Vegetables (gotowane warzywa)

17. Metallic (metaliczny)

18. Chlorophenol (chlorofenol)

19. Leathery (skórzany)

20. Sulphitic (zapałczany)

21. Musty (stęchlizna)

22. Brett Barnyard (brett, stodoła)

23. Papery (papierowy)

24. Oxidised (utleniony)

Cena: 200 zł/os.

piwowar piotrek.jpg

prowadzący:
PIOTR ŚWIERZKO

Sędzia Certyfikowany PSPD, Piwowar Browaru Prost

Obecnie kursy sensoryczne zostały wstrzymane.

 

Zachęcamy do skorzystania ze zwiedzania Browaru PROST.

Zapraszamy!

FAQ

1.    Dlaczego piwo jest ciemne?

Ciemna barwa piwa bierze się z użycia ciemnych/palonych lub prażonych słodów które nadają mu barwę.

2.    Dlaczego piwo jest zielone?

Piwem zielonym często określa się młode piwo, natomiast naturalnie na zielono barwione jest ekstraktami z ziół np. marzanki wonnej.

3.    Co to jest IBU?

Skrót od International Bitterness Units , stopień goryczy w piwie, im wyższy tym piwo bardziej gorzkie.

4.    Co to jest DMS?

Jest to dimetylosulfotlenek związek chemiczny odparowywany z brzeczki w trakcie gotowania, jego obecność w gotowym piwie jest wadą, zapachem przypomina gotowane warzywa/kukurydzę.

5.    Kiedy piwo jest zepsute?

Jest wiele rzeczy które świadczą o zepsuciu piwa, wynika to z faktu że infekcje mogą pochodzić od różnych drobnoustrojów, najczęściej w butelce piwo jest przegazowane, kwaśne lub posiada inne walory smakowo-zapachowe obcego pochodzenia.

bottom of page