top of page

IPA

NEW ZEALAND

Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji o lekkiej chmielowej goryczce oraz delikatnym zbożowym smaku pochodzącym od dodatku płatków owsianych i słodu pszenicznego. Użycie chmieli z Nowej Zelandii wprowadza do piwa intensywny aromat świeżych owoców tropikalnych i orzeźwiającej limonki oraz nuty białych winogron, kojarzonych z odmianą Sauvignon Blanc. Wytrawny finisz wspomaga pijalność piwa, które jest gratką dla miłośników konserwatywnego podejścia do stylu IPA.

Opis stylu:

Bardzo młody styl, powstały w wyniku zapotrzebowania konsumentów na piwa z nowym, ciekawym owocowym aromatem i smakiem, pochodzącym od chmieli z Nowej Zelandii. Piwa te dorównują chmielowością American IPA, ale ich walory smakowo - zapachowe są zdecydowanie bogatsze, a zarazem rzadziej spotykane. Dominują tutaj głównie nuty białych winogron, agrestu, liczi oraz całej masy owoców tropikalnych. Do tego dochodzi subtelny, charakterystyczny „naftowy” aromat, kojarzony z białymi winami z Antypodów.

IBU
BLG
11,0°
ABV
max 4,5%
EBC
10
Piwo rzemieślnicze New Zealand IPA
Goryczka: 4/6

Receptura: Piotr Świerzko, Aleksander Rek

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Kohatu (NZ), Motueka (NZ), Nelson Sauvin (NZ)

  • Drożdże: górnej fermentacji US-05

thermometer.png
8-10°C
beer.png
IPA
Glass
dish.png
Grzanki z serem na ostro, Krewetki na maśle z czosnkiem

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page