IPA
NEW ZEALAND
Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji o lekkiej chmielowej goryczce oraz delikatnym zbożowym smaku pochodzącym od dodatku płatków owsianych i słodu pszenicznego. Użycie chmieli z Nowej Zelandii wprowadza do piwa intensywny aromat świeżych owoców tropikalnych i orzeźwiającej limonki oraz nuty białych winogron, kojarzonych z odmianą Sauvignon Blanc. Wytrawny finisz wspomaga pijalność piwa, które jest gratką dla miłośników konserwatywnego podejścia do stylu IPA.
Opis stylu:
Bardzo młody styl, powstały w wyniku zapotrzebowania konsumentów na piwa z nowym, ciekawym owocowym aromatem i smakiem, pochodzącym od chmieli z Nowej Zelandii. Piwa te dorównują chmielowością American IPA, ale ich walory smakowo - zapachowe są zdecydowanie bogatsze, a zarazem rzadziej spotykane. Dominują tutaj głównie nuty białych winogron, agrestu, liczi oraz całej masy owoców tropikalnych. Do tego dochodzi subtelny, charakterystyczny „naftowy” aromat, kojarzony z białymi winami z Antypodów.
IBU
BLG
11,0°
ABV
max 4,5%
EBC
10
Receptura: Piotr Świerzko, Aleksander Rek
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny
-
Dodatki: Płatki owsiane
-
Chmiele: Kohatu (NZ), Motueka (NZ), Nelson Sauvin (NZ)
-
Drożdże: górnej fermentacji US-05
8-10°C
IPA
Glass
Grzanki z serem na ostro, Krewetki na maśle z czosnkiem
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa