top of page

PASTRY

Z RABARBAREM

SOUR

Jasne piwo górnej fermentacji, w którym aksamitna, kremowa słodkość pochodząca od słodu pszenicznego, płatków owsianych oraz laktozy, łączy się z owocową kwaśnością rabarbaru. Jego dodatek wzbogaca również aromatyczny profil piwa oraz nadaje mu ekstremalnej pijalności. Całość została symbolicznie muśnięta polskim chmielem Oktawia. Spróbuj jak smakuje prawdziwy piwny deser.

Opis stylu:

Pastry Sour jest jasną, słodko-kwaśną i owocową hybrydą niemieckiego Gose oraz amerykańskiego New England IPA z dodatkiem owoców i laktozy. Z Gose czerpie kwaśność i owocowość zaś z NEIPA soczystość i aromatyczność. Piwo to jest najnowszym trendem piwowarstwa rzemieślniczego. Inna nazwy stylu to Juicy Sour.

IBU
Goryczka 1/6
BLG
15,0°
ABV
max 5,5%
EBC
10
Owocowe piwo kraftowe Pastry SOUR z rabarbarem

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody,

  • Dodatki: Sok z rabarbaru, Laktoza, Płatki owsiane

  • Chmiele: Oktawia (PL)

  • Drożdże: Górnej fermentacji Wyeast London Ale III

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Teku
dish.png
Tarta z rabarbarem

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page