PASTRY
Z RABARBAREM
SOUR
Jasne piwo górnej fermentacji, w którym aksamitna, kremowa słodkość pochodząca od słodu pszenicznego, płatków owsianych oraz laktozy, łączy się z owocową kwaśnością rabarbaru. Jego dodatek wzbogaca również aromatyczny profil piwa oraz nadaje mu ekstremalnej pijalności. Całość została symbolicznie muśnięta polskim chmielem Oktawia. Spróbuj jak smakuje prawdziwy piwny deser.
Opis stylu:
Pastry Sour jest jasną, słodko-kwaśną i owocową hybrydą niemieckiego Gose oraz amerykańskiego New England IPA z dodatkiem owoców i laktozy. Z Gose czerpie kwaśność i owocowość zaś z NEIPA soczystość i aromatyczność. Piwo to jest najnowszym trendem piwowarstwa rzemieślniczego. Inna nazwy stylu to Juicy Sour.
IBU
BLG
15,0°
ABV
max 5,5%
EBC
10
Receptura: Piotr Świerzko
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody,
-
Dodatki: Sok z rabarbaru, Laktoza, Płatki owsiane
-
Chmiele: Oktawia (PL)
-
Drożdże: Górnej fermentacji Wyeast London Ale III
8-10°C
Teku
Tarta z rabarbarem
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa