top of page

MIEDŹ

LEGNICA (PILS)

Miedź Legnica

Jasne piwo dolnej fermentacji o lekkim, zbożowym zapachu pochodzącym ze słodu pilzneńskiego oraz kwiatowo-ziołowym aromacie szlachetnych odmian chmieli. W smaku rześkie i orzeźwiające, a obecna delikatna nuta słodowa skontrowana jest wyraźną chmielową goryczką. Lekka treściwość, połączona z umiarkowaną wytrawnością nadaje piwu pijalności. Piwo uwarzone specjalnie dla klubu Miedź Legnica z okazji 50-tej rocznicy istnienia klubu.

Opis stylu:

Lekkie, wysoko odfermentowane, złote, niemieckie goryczkowe piwo dolnej fermentacji z bardzo ładną, utrzymującą się pianą i przyjemnym kwiatowym aromatem chmielowym. Określenie „Pils” jest bardziej znane w Niemczech niż „Pilzner”, aby odróżnić się od czeskiego stylu i (jak mówią niektórzy) pokazać szacunek.

IBU
Wartość IBU: 4
BLG
11,0°
ABV
max 4,5%
EBC
9,5
piwo kraftowe Miedź Legnica

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: pilzneński, karmelowy 15 EBC, monachijski jasny

  • Chmiele: Sybilla, Iunga, Oktawia

  • Drożdże: dolnej fermentacji W34/70

thermometer.png
8°C
beer.png
Wysoka smukła szklanka
dish.png
Udko pieczone, podpłomyk

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page