top of page

POLISH

HAZY IPA

Jasne, piwo górnej fermentacji, o gładkim, kremowym i aksamitnym smaku wynikającym z użycia słodu pszenicznego oraz płatków owsianych. Intensywne chmielenie w kotle polskimi odmianami Zula i Amora Preta, wprowadza do piwa wyraźne nuty owoców cytrusowych i tropikalnych oraz jeżyn. Do chmielenia „na zimno" użyliśmy świeżych szyszek zebranych podczas tegorocznego chmielobrania na plantacjach Polish Hops. Całość w połączeniu z bogatym profilem estrowym, pochodzącym z pracy drożdży podczas fermentacji, uwydatnia soczysty charakter tego stylu.

Opis stylu:

Mocno zmętniona „polska” wariacja stylu IPA. Na jej mętność wpływa olbrzymia ilość polskich chmieli dodanych na zimno oraz do kotła, zasyp, czyli słody i surowce niesłodowane, a także rodzaj użytych drożdży. Mocno nachmielone piwo, z dodatkiem nut owocowych (estrów) pochodzących od fermentacji. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Chmielowość objawia się za to bardzo mocnym aromatem i smakiem. 

IBU
BLG
15,0°
ABV
max 6,0%
EBC
10
Piwo rzemieślnicze Polish Hazy IPA z świeżch szyszek od Polishhops
Wartość IBU: 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Zula (PL), Amora Preta (PL)

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10 °C
beer.png
Nonic
dish.png
Zupa Tajska, Frytki z rostbefem

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page