POLISH WEST COAST IPA

Polish West Coast IPA, według receptury Michała Mielcarskiego zwycięzcy czwartej edycji PiwoWarZone, to jasne piwo górnej fermentacji, mocno chmielone wyłącznie polskimi odmianami chmielu, gdzie dominują aromaty owocowe, kwiatowe i cytrusowe. Balans przesunięty zdecydowanie w stronę chmielowo-goryczkową z wytrawnym finiszem. Tworząc polską interpretację IPA z Zachodniego Wybrzeża,  użyliśmy świeżej szyszki z tegorocznego chmielobrania na plantacjach Polish Hops.

Opis stylu:

Zdecydowanie chmielowa, goryczkowa i wytrawna odmiana American IPA, z bardzo ograniczonymi cechami słodowymi. Aromat zdominowany przez intensywne nuty chmielowe. W smaku niska słodowość, na rzecz wyraźnej chmielowej goryczki oraz wytrawny finisz. W celu uzyskania pożądanego aromatu i smaku konieczne jest zastosowanie chmielenia na zimno.

IBU
Wartość IBU: 5
BLG
15,0°
ABV
max 6,0%
EBC
10
Piwo rzemieślnicze Polish West Coast IPA

Receptura: Michał Mielcarski, Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: pilzneński, pszeniczny

  • Chmiele: Chinook PL, Oktawia (PL), Cascade PL, Izabella (PL)

  • Drożdże: górnej fermentacji US-05

thermometer.png
8-9°C
beer.png
Nonic
dish.png
Grillowana kanapka, zupa rybna

ZOBACZ FILM

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa