TROPICAL IPA
NEW ENGLAND
Jasne piwo górnej fermentacji, którego zasyp wzbogacony o płatki owsiane oraz słód pszeniczny, zapewnia wyjątkowo gładki, kremowy i aksamitny smak. Obfite chmielenie w kotle chmielem Citra wprowadza całą masę aromatów owoców tropikalnych, takich jak mango, melon czy liczi. Dodatkowo intensywne chmielenie „na zimno”, topową odmianą Sabro, nadaje nut mandarynki, kokosa i mięty. Taka kompozycja chmielowej owocowości, połączona z soczystością płynącą od płynnych drożdży, gwarantuje niezapomniane doznania podczas degustacji tego piwa.
Opis stylu:
New England IPA w dalszym ciągu jest najmodniejszym stylem używanym w piwowarstwie w ostatnim czasie. Trend trwa już ponad 4 lata, i nadal cieszy podniebienia beergeeków. Ta kolejna „wariacja” na temat IPA bazuje na topowych amerykańskich odmianach nowofalowych chmieli. Goryczka jest niewysoka i nie dominuje smaku piwa. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. Użycie dedykowanego szczepu płynnych drożdży, gwarantuje wprowadzenie nowych aromatów i smaków, mocno zmętniając przy tym piwo.
BLG
15,0°
ABV
max 6%
EBC
10
IBU
Receptura: Piotr Świerzko
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody
-
Dodatki: Płatki owsiane
-
Chmiele: Sabro (USA), Citra (USA)
-
Drożdże: górnej fermentacji Lallemand Verdant IPA
8-10°C
Nonic
Pad thai z krewetkami, Sernik z marakują
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa