top of page

TROPICAL IPA

NEW ENGLAND

Jasne piwo górnej fermentacji, którego zasyp wzbogacony o płatki owsiane oraz słód pszeniczny, zapewnia wyjątkowo gładki, kremowy i aksamitny smak. Obfite chmielenie w kotle chmielem Citra wprowadza całą masę aromatów owoców tropikalnych, takich jak mango, melon czy liczi. Dodatkowo intensywne chmielenie „na zimno”, topową odmianą Sabro, nadaje nut mandarynki, kokosa i mięty. Taka kompozycja chmielowej owocowości, połączona z soczystością płynącą od płynnych drożdży, gwarantuje niezapomniane doznania podczas degustacji tego piwa.

 

Opis stylu:

New England IPA w dalszym ciągu jest najmodniejszym stylem używanym w piwowarstwie w ostatnim czasie. Trend trwa już ponad 4 lata, i nadal cieszy podniebienia beergeeków. Ta kolejna „wariacja” na temat IPA bazuje na topowych amerykańskich odmianach nowofalowych chmieli. Goryczka jest niewysoka i nie dominuje smaku piwa. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. Użycie dedykowanego szczepu płynnych drożdży, gwarantuje wprowadzenie nowych aromatów i smaków, mocno zmętniając przy tym piwo.
 

BLG
15,0°
ABV
max 6%
EBC
10
Owocowe piwo rzemieślnicze Tropical IPA - New England IPA
IBU
IBU 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Sabro (USA), Citra (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji Lallemand Verdant IPA

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Nonic
dish.png
Pad thai z krewetkami, Sernik z marakują

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page