APA
(AMERICAN PALE ALE)
Jasne piwo górnej fermentacji, do uwarzenia którego użyliśmy sporej dawki amerykańskich odmian chmieli. Wyczuwalne są w nim aromaty kwiatowe, cytrusowe oraz owocowe. Połączenie ciasteczkowego, słodowego smaku wraz z wyraźną, ale nieprzesadzoną goryczką dodaje temu piwu pijalności, a dodatkowo mała ilość alkoholu sprawia, że jest lekkie w odbiorze.
Opis stylu:
Jasne, orzeźwiające i chmielowe piwo górnej fermentacji, dodatkowo podkreślone odpowiednią ilością słodowości, w celu uzyskania dobrego balansu i pijalności. Wyraźna obecność chmielu może odzwierciedlać klasyczne lub nowoczesne odmiany amerykańskiego lub pacyficznego chmielu o bardzo szerokiej charakterystyce. Umiarkowanie mocne, chmielowe, jasne amerykańskie piwo rzemieślnicze, na ogół dobrze zbalansowane, aby było bardziej przystępne niż nowoczesne amerykańskie IPA.
IBU
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10
Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: pilzneński, monachijski jasny, karmelowy 15 EBC
-
Chmiele: Simcoe, Citra, Mosaic
-
Drożdże: górnej fermentacji US-05
10-12°C
Nonic
Sałatka z kurczakiem, burger wołowy
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa
FAQ
Piwo APA vs IPA, czyli czym się różni styl IPA od APA?
American Pale Ale jest z reguły piwem lżejszym, o mniejszej ilości alkoholu oraz ma mniejszą goryczkę niż piwa w stylu India Pale Ale. Należy jednak pamiętać o tym, że piwa w stylu IPA mają różne odmiany, a one z kolei swoje parametry i charakterystykę np. Session IPA może być lżejsza od APA.
ZOBACZ FILM