top of page

BITTER

(BRYTYJSKIE ALE)

Ciemnozłote piwo górnej fermentacji, uwarzone w kooperacji ze słodownią Viking Malt. Bogata biszkoptowo-karmelowa słodowość, pochodzącą zarówno od słodu Golden Ale, jak i odmian karmelowych, łączy się z kwiatowymi nutami angielskiego chmielu Fuggle. Piwo charakteryzuje się wyraźną, ziołową goryczką, która idealnie współgra z estrowym profilem drożdży. Oto nasza interpretacja niesamowicie sesyjnego, brytyjskiego ale’a.

Opis stylu:

Jasne lub półciemne, zbalansowane, sesyjne, lekkie angielskie piwo górnej fermentacji. Sama nazwa bitter najprawdopodobniej wzięła się stąd, że konsumenci chcieli nią rozróżnić dojrzewające i mocno chmielowe pale ale od świeżo serwowanego i słodszego mild ale. Tradycyjnie leżakowane w beczkach (casks), z których następnie są szynkowane przy użyciu ręcznej pompy.

IBU
Wartość IBU: 4
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
35
Piwo rzemieślnicze Bitter

Receptura: Piotr Świerzko, Viking Malt

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Golden Ale, Carabody, Karmelowy 400 EBC, Karmelowy 50 EBC, Cookie

  • Chmiele: Fuggle

  • Drożdże: górnej fermentacji US-05

thermometer.png
12°C
beer.png
Nonic
dish.png
Skrzydełka Buffalo, fish&chips

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

Logo białe PROST

DANE FIRMOWE

 

Browar Prost Sp.J.
Pachura Ryszard i Pachura Bożena
ul. Paprotna 4, 51-117 Wrocław

tel. 71 3210747

e-mail: biuro@browarprost.pl
NIP 895-100-42-66

REGON: 930426762

KRS: 0000108734

Nr. konta bankowego:

46 1020 5226 0000 6102 0214 5811

GODZINY OTWARCIA

poniedziałek - czwartek piątek - sobota

niedziela

od 12:00 do 20:00
od 12:00 do 22:00

od 12:00 do 20:00

  • LinkedIn Browar PROST
  • Szary Twitter Ikona
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Restauracja Prost działa aktywnie na obszarze: Psie Pole: Osobowice, Różanka, Polanka, Poświętne, Polanowice, Lipa Piotrowska, Świniary, Widawa, Psary, Kozanów, Rędzin, Kleczków, Karłowice, Krzyżanowice, Sołtysowice

bottom of page