BITTER

(BRYTYJSKIE ALE)

Ciemnozłote piwo górnej fermentacji, uwarzone w kooperacji ze słodownią Viking Malt. Bogata biszkoptowo-karmelowa słodowość, pochodzącą zarówno od słodu Golden Ale, jak i odmian karmelowych, łączy się z kwiatowymi nutami angielskiego chmielu Fuggle. Piwo charakteryzuje się wyraźną, ziołową goryczką, która idealnie współgra z estrowym profilem drożdży. Oto nasza interpretacja niesamowicie sesyjnego, brytyjskiego ale’a.

Opis stylu:

Jasne lub półciemne, zbalansowane, sesyjne, lekkie angielskie piwo górnej fermentacji. Sama nazwa bitter najprawdopodobniej wzięła się stąd, że konsumenci chcieli nią rozróżnić dojrzewające i mocno chmielowe pale ale od świeżo serwowanego i słodszego mild ale. Tradycyjnie leżakowane w beczkach (casks), z których następnie są szynkowane przy użyciu ręcznej pompy.

IBU
Wartość IBU: 4
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
35
Piwo rzemieślnicze Bitter

Receptura: Piotr Świerzko, Viking Malt

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Golden Ale, Carabody, Karmelowy 400 EBC, Karmelowy 50 EBC, Cookie

  • Chmiele: Fuggle

  • Drożdże: górnej fermentacji US-05

thermometer.png
12°C
beer.png
Nonic
dish.png
Skrzydełka Buffalo, fish&chips

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa