Image by JESHOOTS.COM

Catering wigilijny we Wrocławiu

CATERING

ŚWIĄTECZNY

tradycyjna receptura · lokalne składniki · perfekcyjny smak

Promocja

Do każdego zamówionego zestawu 2 piwa Prost za 1zł.         

Menu wigilijne

ŚLEDŹ W OLEJU                                                                                   

30 ZŁ/1KG

ŚLEDŹ POD ŚMIETANOWĄ PIERZYNKĄ

32 ZŁ/1KG

SAŁATKA ŻYDOWSKA

26 ZŁ/1KG

RYBA PO GRECKU

39 ZŁ/1KG

MILICKI KARP SMAŻONY-DZWONKO

10 ZŁ/1 Porcję (ok. 120g)

MILICKI KARP W GALARECIE

12 ZŁ/1 Porcję (ok. 120g)

KAPUSTA Z LEŚNYMI GRZYBAMI

29 ZŁ/1KG

RĘCZNIE LEPIONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I LEŚNYMI GRZYBAMI

39 ZŁ/1KG

USZKA Z GRZYBAMI Z TEGOROCZNYCH ZBIORÓW

59 ZŁ/1KG

BARSZCZ WIGILIJNY

  19 ZŁ/1L

ZUPA GRZYBOWA Z DOMOWYMI ŁAZANKAMI

36 ZŁ/1L

KOMPOT Z SUSZU

24 ZŁ/1L

BIGOS STAROPOLSKI

30 ZŁ/1KG

PASZTET Z PIĘCIU MIĘS

39 ZŁ/1KG

PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ

49 ZŁ/1KG

PIECZONA ROLADA Z BOCZKU

49 ZŁ/1KG

Specjały naszej wędzarni

SZYNKA

49 ZŁ/1KG

SCHAB

49 ZŁ/1KG

KARKÓWKA

49 ZŁ/1KG

Zamówienia przyjmujemy do 17.12.2020 pod numerem telefonu 71 3210747

Odbiór zamówionych dań 23.12.2020 w godzinach otwarcia restauracji oraz możliwość zamówienia dowozu. 

W czasach wiecznego pośpiechu i ciągłej pracy, przygotowanie pełnej kolacji wigilijnej stanowi często duże wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Chcąc wyprawić tradycyjne święta, na stole powinno znaleźć się 12 specjalnych dań. Każdy z tych posiłków wymaga sporej ilości pracy, więc tym bardziej przy braku pomocy ze strony innych uczestników uczty, możliwe jest, że nie uda się wszystkiego przyrządzić na czas. Restauracja Browar Prost oferuje wyjątkowe dania wigilijne na wynos, aby każdy mógł spędzić wyjątkowe święta przy pysznych, świątecznych potrawach.

Wigilijna wieczerza – wyjątkowy i rodzinny czas pełen tradycji!

Polska tradycja obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia obejmuje spotkanie w jak najszerszym gronie rodziny. Zjeżdżają się zarówno bliscy i dalsi krewni, aby wspólnie świętować przy stole zastawionym pysznościami. W polskich rodzinach kultywuje się tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale nie wszyscy znają symbolikę tych zwyczajów.

Najbardziej popularne i kojarzone z czasem świątecznym jest ubieranie choinki. Samo drzewko stojące w naszym salonie jest symbolem życia oraz wypędzenia ludzi z raju, a także odnosi się do odkupienia win. Z tego powodu pierwszymi dekoracjami choinki były jabłka, aktualnie ukazywane w postaci bombek, które miały przypominać o owocu zerwanym przez Ewę. Możliwości ozdabiania drzewka jest nieskończenie wiele. Okazuje się, że nadal zawieszamy symboliczne elementy na gałązkach, nie będąc świadomym, że ukrywają pewne przesłanie. Są to m.in. dzwoneczki zwiastujące dobre wiadomości, aniołki sprawujące opiekę nad domem, lampki chroniące przed złem i łańcuchy symbolizujące więzi rodzinne oraz gwiazda zakładana na szczyt choinki nawiązująca do gwiazdy betlejemskiej, za jaką podążali trzej królowie.

Wigilijny stół również pełen jest symboli. Pod świąteczny obrus wkłada się sianko nawiązujące do miejsca narodzin dzieciątka, czyli szopki. Pusty talerz, ustawiony obok mis ze świątecznymi potrawami przeznaczony jest dla nieoczekiwanego gościa, którego powinniśmy tego dnia przyjąć przy stole. Przy kolacji wigilijnej zazwyczaj zapala się świecę, a jej płomień jest symbolem światła jakie niesie Dzieciątko Jezus. Rozdawane nawzajem prezenty są z kolei wyrazem miłości do swoich bliskich, a opłatek jest symbolem chęci dzielenia się.

Rozdawanie prezentów w Wigilię
Tradycja wigilijnych prezentów

Charakterystyczne potrawy wigilijne

Podążając za tradycją, na wigilijnym stole powinno znajdować się 12 potraw. Liczba ta najczęściej kojarzona jest 12 apostołami. Spróbowanie każdego z dań, według wierzeń, ma zapewnić szczęście oraz pomyślność na kolejny rok. W zależności od regionu Polski te potrawy mogą się między sobą różnić. Jednak ważne jest, aby pochodziły one z pola, sadu, wody oraz lasu. I tak, z pola pochodzi mak wykorzystywany np. w makowcu, produkty z sadu można znaleźć w owocowym kompocie, karp nawiązuje do wody, natomiast jako przykład dania wywodzącego się z lasu można wymienić zupę grzybową. Ponadto, dania na Wigilię nie powinny zawierać mięsa. Wśród najbardziej znanych potraw świątecznych króluje barszcz czerwony oraz smażony karp. Są to niejako symbole wigilijnego stołu. Ponadto, znanymi wigilijnymi potrawami są także pierogi z kapustą i grzybami, sałatka żydowska czy ryba po grecku.

Dla kogo polecany jest catering świąteczny?

Catering świąteczny może być przygotowany zarówno dla osób indywidualnych oraz dla firm. 

Jest to najwygodniejsze rozwiązanie organizacji firmowych świąt w przedsiębiorstwie. Wspólne świętowanie przy stole wypełnionym potrawami wigilijnymi z pewnością wzmacnia integrację zespołu. Ponadto taka uczta wprawia wszystkich pracowników w wyjątkowy nastrój, znikają nieporozumienia, a praca staje się przyjemniejsza. Catering na święta Bożego Narodzenia dla firm ma także tą zaletę, że można dostarczyć dania pracownikom wykonującym swoje zadania zdalnie. Z pewnością każdy ucieszy się, kiedy podczas kolejnego dnia pracy z domu, do drzwi zapuka dostawca niosący ciepły barszcz z uszkami i pozdrowieniami od zarządu. 

Catering na święta we Wrocławiu jest wielkim ułatwieniem także dla osób indywidualnych, które muszą przygotować kolację na Wigilię. Doceniają go przede wszystkim ludzie zapracowani, duże rodziny lub każdy kto nie czuje się dobrze w roli wigilijnego kucharza. Catering na wigilię obejmuje potrawy, które tradycyjnie goszczą co roku na stołach, więc żaden kuzyn nie będzie narzekał na przerwanie rodzinnych zwyczajów. Dzięki możliwości zaoszczędzenia czasu na przygotowania i sprzątanie po wielkim, świątecznym gotowaniu, rodzina dłużej może cieszyć się swoim towarzystwem. Osoby odpowiedzialne za świąteczny poczęstunek nie będą musiały stresować się czy potrawy będą odpowiednio doprawione. Ponadto, catering wigilijny może stanowić także racjonalne podejście do ilości jedzenia na stole. Zazwyczaj, podczas samodzielnych przygotowań oraz zakupów, kupujemy więcej niż jest potrzebne, niekiedy wyrzucając potem niezjedzone potrawy. Przy cateringu możliwe jest zamówienie określonej ilości danej potrawy, dostosowanej do liczby członków naszej rodziny.

Czym wyróżnia się catering na święta we Wrocławiu od Browaru Prost?

Oferta wigilijna w ramach cateringu Browaru Prost stanowi idealną propozycję dla tradycjonalistów. Wszystkie potrawy przygotowywane są z lokalnych składników, pochodzących od miejscowych dostawców. Nasi kucharze dbają o kultywowanie zwyczajów. Dania wigilijne na wynos tworzone są w wyniku przestrzegania tradycyjnych receptur, dzięki czemu oferowany catering na Święta Bożego Narodzenia we Wrocławiu ma perfekcyjny smak. W ofercie cateringu znaleźć można barszcz wigilijny, zupę grzybową z domowymi łazankami, ręcznie lepione pierogi, kapustę z grzybami oraz oczywiście smażonego karpia z Milicza. Święta to nie tylko Wigilia, dlatego Browar Prost proponuje również catering obejmujący dania na kolejne świąteczne dni, podczas których na stołach pojawia się także mięso. W ramach cateringu świątecznego można także zamówić bigos staropolski, pieczony schab ze śliwką, czy wyjątkowe specjały z browarowej wędzarni, czyli szynkę, schab oraz karkówkę. Browar Prost przygotuje wybrane dania wigilijne na wynos do odebrania w przeddzień Wigilii, aby w świąteczny dzień nie było potrzeby w pośpiechu jeździć po mieście. Istnieje także możliwość zamówienia dowozu cateringu na wigilię pod wskazany adres we Wrocławiu.

DANE FIRMOWE

 

Browar Prost Sp.J.
Pachura Ryszard i Pachura Bożena
ul. Paprotna 4, 51-117 Wrocław

tel. 71 3210747

e-mail: biuro@browarprost.pl
NIP 895-100-42-66

REGON: 930426762

KRS: 0000108734

Nr. konta bankowego:

46 1020 5226 0000 6102 0214 5811

GODZINY OTWARCIA

poniedziałek - piątek        sobota - niedziela

od 12:00 do 20:00
od 12:00 do 18:00

  • LinkedIn Browar PROST
  • Szary Twitter Ikona
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram