top of page

STOUT

CHOCOLATE

Ciemne piwo górnej fermentacji o aksamitnej konsystencji i półsłodkim finiszu. Odnaleźć można w nim posmaki czekolady, kawy, biszkoptu pochodzące od ciemnych i palonych słodów, wzbogacone o słodką nutę nadaną przez dodatek cukru  mlecznego – laktozy. Do piwa dodaliśmy ziarna kakaowca Kolumbia Tumaco, aby jeszcze bardziej podkreślić jego czekoladowość oraz skórki pomarańczy, które wniosły delikatne cytrusowe nuty.

Opis stylu:

Ciemne piwo górnej fermentacji z wyraźnie zaznaczonym palonym smakiem/aromatem - często podobne do kawy zbożowej z mlekiem. Wskrzeszony stosunkowo niedawno na terenie Wielkiej Brytanii i w USA, obecnie coraz bardziej popularny w krajach, gdzie zawitała piwna rewolucja. Był jednym z wariantów stoutu warzonego w angielskich i szkockich browarach, uznawany za bardziej pożywny i zdrowszy od swojej wytrawnej wersji.
 

BLG
15,0°
ABV
max 5,5%
EBC
70
Czekoladowe piwo - Chocolate Stout

(MILK STOUT Z ZIARNEM KAKAOWCA)

IBU
1.png

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody, Czekoladowy, Palony, Carafa Spezial III

  • Dodatki: Laktoza, Płatki owsiane, Ziarno kakaowca, Skórka pomarańczy

  • Chmiele: Iunga

  • Drożdże: górnej fermentacji Safale S-04

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Nonic
dish.png
Brownie, Żeberka BBQ

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page