STOUT
CHOCOLATE
Ciemne piwo górnej fermentacji o aksamitnej konsystencji i półsłodkim finiszu. Odnaleźć można w nim posmaki czekolady, kawy, biszkoptu pochodzące od ciemnych i palonych słodów, wzbogacone o słodką nutę nadaną przez dodatek cukru mlecznego – laktozy. Do piwa dodaliśmy ziarna kakaowca Kolumbia Tumaco, aby jeszcze bardziej podkreślić jego czekoladowość oraz skórki pomarańczy, które wniosły delikatne cytrusowe nuty.
Opis stylu:
Ciemne piwo górnej fermentacji z wyraźnie zaznaczonym palonym smakiem/aromatem - często podobne do kawy zbożowej z mlekiem. Wskrzeszony stosunkowo niedawno na terenie Wielkiej Brytanii i w USA, obecnie coraz bardziej popularny w krajach, gdzie zawitała piwna rewolucja. Był jednym z wariantów stoutu warzonego w angielskich i szkockich browarach, uznawany za bardziej pożywny i zdrowszy od swojej wytrawnej wersji.
BLG
15,0°
ABV
max 5,5%
EBC
70
(MILK STOUT Z ZIARNEM KAKAOWCA)
IBU
Receptura: Piotr Świerzko
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody, Czekoladowy, Palony, Carafa Spezial III
-
Dodatki: Laktoza, Płatki owsiane, Ziarno kakaowca, Skórka pomarańczy
-
Chmiele: Iunga
-
Drożdże: górnej fermentacji Safale S-04
8-10°C
Nonic
Brownie, Żeberka BBQ
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa