IPA

DDH

Jasne, piwo górnej fermentacji, o aksamitnym i gładkim smaku, uzyskanym przez spory udział słodu owsianego, płatków owsianych oraz słodu pszenicznego. Całość została uzupełniona niewielkim dodatkiem laktozy dla podbicia kremowej konsystencji piwa. Potężna ilość chmielu Citra, użyta na końcowe minuty gotowania, wprowadza nuty owoców cytrusowych i tropikalnych. Do podwójnego „chmielenia na zimno”, użyliśmy natomiast kokosowo-limonkowej odmiany Sabro, a także Idaho7, który wnosi aromaty owoców pestkowych i żywicy. Udział płynnych drożdży, gwarantuje piwu mętność oraz owocową soczystość.

Opis stylu:

Oat Cream IPA to „wariacja” stylu New England IPA, będącym największym trendem w piwowarstwie na całym świecie w ostatnim czasie. Ta kolejna interpretacja na temat IPA bazuje na różnych odmianach nowofalowych chmieli oraz dodatku słodu owsianego, płatków owsianych oraz laktozy w celu uzyskania jak najlepszej gładkości i aksamitności piwa. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa połączonej z kremową słodowością. Ponadto stosuje się także, dedykowane szczepy płynnych drożdży, które również wnoszą do piwa, całą gamę aromatów i smaków, mocno zmętniając przy tym piwo.

OAT CREAM

BLG
15,0°
ABV
max 5,5%
EBC
10
Piwo rzemieślnicze Double Dry-HoppedOat Cream IPA
IBU
IBU: 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Owsiany, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane, Laktoza

  • Chmiele: Citra (USA), Sabro (AUS), Idaho7 (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji Wyeast 1318 London Ale III

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Shaker
dish.png
Dorsz w Panko,
Tarta z marakują

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa