top of page

IPA

EXPERIMENTAL

(DDH New England IPA)

Jasne, piwo górnej fermentacji, o gęstej, puszystej i kremowej bazie słodowej, pochodzącej z użycia słodu pszenicznego oraz płatków owsianych. Do uwarzenia użyliśmy 3 eksperymentalnych odmian chmieli prosto z Ameryki. Na Whirlpool powędrował HBC 586 wprowadzając ciekawe akcenty mango, guawy, liczi i cytrusów. Do chmielenia „na zimno” użyliśmy odmian HBC 692 oraz BRU-1, które wniosły nuty różowego grejpfruta, ananasa, kokosa oraz trawy cytrynowej. Płynne drożdże, nadały piwu mętności oraz zwiększyły jego soczystość

Opis stylu:

Double Dry Hopped Hazy IPA to najmodniejszy trend w piwowarstwie w ostatnim czasie. Trwa już ponad 2 lata, i nadal cieszy podniebienia beergeeków. Ta kolejna „wariacja” na temat IPA bazuje na różnych odmianach nowofalowych chmieli. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. Ponadto stosuje się także, dedykowane szczepy płynnych drożdży, które również wnoszą do piwa, całą gamę aromatów i smaków, mocno zmętniając przy tym piwo.

IBU
BLG
15,0°
ABV
max 6,0%
EBC
10
piwo kraftowe expeimental IPA
IBU 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: HBC 586 (USA), HBC 692 (USA), BRU-1 (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Shaker
dish.png
fish & chips, makaron po tajsku

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page