top of page
panele degustacyjne.jpg

PARĘ SŁÓW O NAS

Browar Prost - właściciel Ryszard Pachura

Prost to jeden  z pierwszych browarów jaki pojawił się na kraftowej mapie Wrocławia.

 

Skąd taka nazwa?

 

Prost to poProstu „na zdrowie” w języku niemieckim.

 

Założycielem browaru jest Ryszard Pachura. Produkcja piwa to jego kolejny biznesowy projekt.

 

Wcześniej przez ponad 40 lat działał w branży pneumatycznej zarządzając firmą Pneumat System. Po sukcesji w 2015 roku zajął się tworzeniem nowego biznesu czyli produkcją piwa kraftowego.  

HISTORIA

Wszystko zaczęło się od chęci zagospodarowania okazałego budynku po starej siedzibie Pneumat System. Ryszard Pachura oglądając przypadkowe reklamy, które chcąc nie chcąc atakują nas z każdej strony, doszedł do wniosku, że zaraz po medykamentach i suplementach diety to właśnie reklamy browarów pojawią się najczęściej. Zainteresował się fenomenem piw kraftowych, zwiedził wiele browarów w Polsce i Europie, nawiązał wiele przyjacielskich kontaktów, poznał technologie browarnicze i wiele tajników tej subtelnej dziedziny, w której o sukcesie przesądzają najdrobniejsze szczegóły. I tak rozpoczęła się przygoda z piwowarstwem.

Budowa browaru rodzinnego PROST
Białe logo browaru PROST
Zielone logo browaru PROST
Brązowe logo browaru PROST

POCZĄTKI

Pierwsze kroki w warzeniu piwa związane były z zakupem najnowocześniejszej austriackiej technologii oraz całej linii technologicznej. Ryszard Pachura skupił się na naturalnych składnikach, pragnąc, aby jego przyszli goście dostawali prawdziwe rzemieślnicze piwo o jak najwyższej jakości. Powszechnie wiadomo, że aby podkreślić smak ważne jest również otoczenie w jakim spożywane jest piwo. Odpowiedni klimat potrafi wielokrotnie wzmocnić wrażenia. Z tego względu wnętrza browaru regionalnego Prost były wypełniane skórzanymi fotelami i drewnianymi ławami. Cała załoga starała się, aby klient poczuł się komfortowo w browarze Prost. Postawiono odrestaurowany bar z lat pięćdziesiątych, będący ciekawym wspomnieniem dawnych czasów, a w punkcie centralnym znalazły się miedziane kadzie, w których, już niedługo, miał być warzony złoty trunek.

Hala produkcyjna browaru PROST
Warzenie piwa w kadzi
Kufel na piwo
Produkcja piwa w kadziach

PIERWSZE "W(R)ARZ(Ż)ENIE"

Już od „pierwszego warzenia”, piwa Prost były bardzo dobrze oceniane przez Gości browaru. Produkcję rozpoczęto od czterech podstawowych styli: hefeweizen, a’la marcowe, ciemny lager i vienna lager, którym nadano nazwy: Hefe, Gold, Dark i Ared.

Proces warzenia piwa

Niczego nie da się porównać do wrażeń po spróbowaniu świeżo uwarzonych piw. Krafty niosły ze sobą nie tylko walory smakowe, ale również ogromny ładunek pozytywnych emocji jakie towarzyszyły oczekiwaniu na pierwsze historyczne krople złotego trunku.
 

Był to początek nowego rozdziału we wrocławskim piwowarstwie!

Pierwsze piwo browaru PROST
wrocławski krasnal z piwem

Nasza kraftowa rodzina wciąż się rozrasta!

Od czasu powstania pierwszego piwa, browar rzemieślniczy stara się różnicować swoje krafty. Oprócz tradycyjnych piw, od których Prost rozpoczął swoją przygodę, doświadczeni piwowarzy próbują nowoczesnych receptur, będących ciekawym urozmaiceniem na rynku piw. Z kolei w kuchni widać wpływ bawarski, idealnie dopełniający smak trunków.

A oto jedne z pierwszych recenzji:

„super piwo, super ludzie, super klimat”

„Do polecenia dla wszystkich :) Pomyślano nawet o rodzinach z małymi dziećmi i stworzono dla nich specjalny kącik do zabawy kiedy rodzice piją :)
Piwa zróżnicowane, każdy znajdzie swój smak :) Do tego obsługa kelnerska bardzo miła i profesjonalna”

„Polecam się wybrać!! W końcu fajne, klimatyczne miejsce z tej strony Wrocławia! I miłe zaskoczenie: naprawdę dobre piwo, smaczne zakąski, ciekawy wystrój, przemiła i nienarzucająca się obsługa. Na pewno wrócimy !!! :-)”

„Najlepsze piweńko jakie piłem , świetny klimat , magiczne wnętrze lokalu - wprost wybornie”.

„7 najlepszych piw we Wrocławiu !”

KIM JESTEŚMY?

Nasza załoga to pasjonaci piwa, którym zależy, aby każdy trunek wychodzący z kadzi browaru Prost był jak najwyższej jakości i wywierał ogromne wrażenie na smakoszach tych trunków!

Pracownicy browaru rzemieślniczego

Bierzemy naszą pracę "na serio", żebyście Wy mogli się całkowicie odprężyć próbując naszych piw kraftowych.

Co nas definiuje?

Jakość - Cierpliwość - Pasja - Doświadczenie

Te cechy sprawiają, że jesteśmy laureatami konkursów na kraft roku, a nasze piwa rzemieślnicze są szeroko doceniane na rynku piwowarskim.

Główne kadzie browaru PROST

WKS ŚLĄSK WROCŁAW

Browar restauracyjny PROST we współpracy z Wrocławskim Klubem Sportowym Śląsk Wrocław przygotował oficjalne piwo klubu ze stolicy Dolnego Śląska. Owy trunek uwarzony został w naszym browarze rzemieślniczym z myślą o prawdziwych kibicach, a część dochodu ze sprzedaży realnie wspierała klub. Było to oficjalne piwo Śląska Wrocław.

Oficjalne jasne piwo WKS.png

OFICJALNE PIWO

Z DUMĄ WARZYLIŚMY

bottom of page