top of page

NEW ENGLAND

IPA

Jasne, piwo górnej fermentacji, o gładkim, kremowym i aksamitnym smaku wynikającym z użycia słodu pszenicznego oraz płatków owsianych. Intensywne chmielenie w kotle oraz na zimno nowofalowymi odmianami, wprowadza do piwa wyraźne nuty owoców tropikalnych, które w połączeniu z bogatym profilem estrowym, pochodzącym z pracy drożdży podczas fermentacji, uwydatniają soczysty- „soczkowy” charakter tego stylu (juicy).

Opis stylu:

Mocno zmętniona odmiana stylu IPA. Na jej mętność wpływa olbrzymia ilość chmieli dodanych na zimno, zasyp, czyli słody i surowce niesłodowane, a także rodzaj użytych drożdży. Dlatego New England IPA, często utożsamiana jest również z nazwą Hazy IPA. Ekstremalnie nachmielone piwo, z dodatkiem nut owocowych (estrów) pochodzących od fermentacji. Goryczka nie jest wysoka i nie dominuje. Chmielowość objawia się za to bardzo mocnym aromatem i smakiem. Ideałem jest osiągnięcie wrażenia owocowej soczystości (juicy) w teksturze tego piwa. 

IBU
3.png
BLG
15,0°
ABV
max 6%
EBC
10
Butelka piwa rzemieślnizego New England IPA

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Monachijski

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Sabro (USA), Citra (USA), Mosaic® (USA)

  • Drożdże: Górnej fermentacji Vermont Ale

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Nonic
dish.png
Pikantne panierowane skrzydełka,
Pastrami z chedarem

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

bottom of page