HEFE

(HEFEWEIZEN)

Orzeźwiające piwo pszeniczne, które swój bananowo – goździkowy zapach zawdzięcza użyciu specjalnych drożdży górnej fermentacji. Estrowo – fenolowy aromat wynika z wyższej temperatury pracy tych drożdży, a mętność związana jest z obecnością osadu drożdżowego. Z czasem osad ten opada na dno, dlatego przed nalaniem piwa do szkła, należy wstrząsnąć butelką. Duży udział słodu pszenicznego sprawia, że piwo jest puszyste i kremowe w smaku.

Opis stylu:

Jasne, orzeźwiające niemieckie piwo pszeniczne o wysokim wysyceniu, wytrawnym finiszu, puszystej teksturze i z charakterystycznym drożdżowym bananowo-goździkowym charakterem. Jest to szybko dojrzewające piwo, lekko chmielone, a zgodnie z niemiecką tradycją warzenia piwa, co najmniej 50% zasypu musi stanowić słód pszeniczny.

IBU
Wartość IBU: 1
BLG
12,0°
ABV
max 4,5%
EBC
8,5
piwo kraftowe Hefe

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy 15 EBC,

  • Chmiele: Sybilla, Iunga

  • Drożdże: górnej fermentacji WB-06

thermometer.png
6-8°C
beer.png
Wysoka szklanka dedykowana do piwa pszenicznego
dish.png
Smażony ser kozi, precel piwny

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa