
Piwowar odpowiada – Szybkie Q&A cz. I
PIOTR ŚWIERZKO

Piwowar Piotr Świerzko z Browaru PROST odpowiada na zadane pytania związane z historią powstania piwa oraz doradza, jak rozpocząć przygodę z piwowarstwem domowym.
Q&A CZ.I
Gdzie powstało piwo?
Jako napój alkoholowy powstało w wielu regionach świata w różnym okresie czasu, najstarsze zapiski pochodzą jeszcze ze starożytnej Mezopotamii oraz Egiptu, ale i na terenach dzisiejszej Polski ludność moczyła owies w wodzie a następnie poddawała go procesowi fermentacji. Piwo takie jakie znamy dzisiaj nie powstało tak dawno, świadczy o tym chociażby fakt, że dopiero w średniowieczu zaczęto używać chmielu, wcześniej dodawano przyprawy i zioła nadające gorzki smak które nazywano gruit.


Które piwa są najmocniejsze?
Najmocniejsze piwa z pewnością to te które były wymrażane, w ten sposób można otrzymać nawet ponad 60% alkoholu. Natomiast wśród styli piwnych które tego procesu nie przechodzą a osiągają do ok 15% alkoholu są Russian Imperial Stout, Barley Wine, Braggot oraz Imperialne Portery bałtyckie.
Jak zrobić piwo?
Do zrobienia piwa w domu nie jest potrzebny drogi specjalistyczny sprzęt, najdroższym elementem jest garnek o dużej pojemności, co najmniej 30L, następnie parę niedrogich rzeczy takich jak fermentor z kranikiem, filtrator z oplotu, fermentor do fermentacji, termometr itp. Z samych surowców niezbędne są słód, drożdże oraz chmiel, na rynku dostępne są zestawy surowców do piwa oraz zestawu sprzętu do jego warzenia.


Jak założyć browar domowy?
Browar domowy nie wymaga żadnego prawnego rejestrowania, jak i samo warzenie piwa w domu. Ilość uwarzonego piwa również nie jest kontrolowana, jedynie można je warzyć na własny użytek, nie do celów sprzedażowych itd.
Co zawiera piwo?
Przede wszystkim zawiera alkohol, ale również cukry które nie zostały przefermentowane przez drożdże, oraz białka. Tłuszcze występują w piwie w bardzo małej ilości ponieważ mają wpływ na pienistość piwa i nie są pożądane. Wśród witamin warto wymienić witaminy z grupy B, ryboflawinę oraz niacynę. Skład mikro i makroelementów jest różny i zależy w dużym stopniu od wody użytej do produkcji. Szerzej o tym znajdziesz na https://www.browarprost.pl/dlaczego-warto-pic-piwo
Piwo kraftowe vs koncernowe ?
Piwa kraftowe skupione są na jakości poprzez użycie droższych surowców, również na różnorodności stylów piwnych warzonych w małych i średnich browarach, natomiast piwa koncernowe powstają w wielkich koncernach które warzą zazwyczaj lagery.


Dlaczego piwo kraftowe jest drogie?
Ten fakt wynika z paru czynników, nie tylko z użycia droższych surowców, czy produkcji mniejszej ilości, ale również od transportu i logistyki które w przypadku szerokiej gamy piw jest dużo trudniejsze i kosztowniejsze.

Autorem tekstu jest:
PIOTR ŚWIERZKO
Certyfikowany Sędzia PSPD, Piwowar Browaru PROST