SESSION

HAZY IPA

Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji, którego zasyp wzbogacony o słód pszeniczny oraz płatki owsiane, gwarantuje wyjątkowo kremowy i aksamitny smak. Na Whirlpool powędrowała spora ilość chmielu Ahhhroma, odpowiedzialnego za nuty Pina Colady i limonki, zaś do chmielenia na zimno użyliśmy fenomenalnego australijskiego Eclipse, przepełnionego aromatem mandarynki oraz chmielu Zappa, wnoszącego profil mango i marakui. Całość została uzupełniona mocno owocowym profilem płynnych drożdży.

Opis stylu:

Session Hazy IPA to lżejsza wersja stylu New England IPA. Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo górnej fermentacji o wyraźnym smaku i aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych. Tekstura piwa jest kremowa i gładka, dzięki dodatkowi płatków i owsianych. Piwo musi być bardzo soczyste, a delikatna słodycz powinna być skontrowana subtelnie zaznaczoną goryczką. Najprościej mówiąc to bardzo aromatyczne, lekkie, gładkie i owocowe American Pale Ale.

IBU
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10
Piwo kraftowe Session Hazy IPA
Wartość IBU: 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Ahhhroma (USA), Eclipse (AUS), Zappa (USA)

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10 °C
beer.png
Nonic
dish.png
Pastrami wołowe, Fajita z kurczakiem

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa