Wędzarnia Browaru Prost

W Browarze Prost stawiamy na unikatowość, oprócz własnej warzelni, posiadamy także swoją wędzarnie, w której wędzimy sery – żółte oraz białe, mięso i ryby.

Co to właściwie jest wędzenie?

Wędzenie to sposób konserwacji żywności, dzięki użyciu dymu. Sprowadza się to do uzyskania charakterystycznego smaku, zapachu i wyjątkowej barwy żywności. Wędzonki to wyroby, które otrzymujemy przy pomocy wędzenia.

Świeże ryby do wędzarni

Jakie zalety zdrowotne i nie tylko ma wędzenie?

  • Po pierwsze to brak konserwantów, sztucznych przypraw, barwników. Wędzimy po to, by zakonserwować i uzyskać prawdziwy smak, pełen naturalnych aromatów, więc bezsensu byłoby używanie w tym celu wspomagaczy

  • Największą zaletą dymu wędzarniczego są jego bakteriobójcze, grzybobójcze i pleśniobójcze składniki, którymi zostają zaimpregnowane nasze wędzonki

  • Bakteriobójcze reakcje składowych dymu nie zamykają się w chwili finalizacji procesu wędzenia. Zachowują swoje działanie, wnikając w kolejne warstwy wyrobu

  • Na mięsnych produktach poddanych wędzeniu, buduje się obsuszona skórka, dzięki czemu produkt jest niewrażliwy na jełczenia, ponieważ drobnoustroje nie mają wstępu do jego głębszych warstw

Wędzenie ryb

A wady? Nie u nas.

Często można wyczytać o wadach wędzonych produktów dla naszego zdrowia. Oczywiście takowe istnieją, jeśli użyte drewno było niewiadomego pochodzenia lub było wilgotne. Drewno musi być suche, tu nie ma odstępstw. W Proście jak zawsze stawiamy na najwyższą jakość i wszystkie produkty wędzimy drewnem sezonowanym, przeleżałym zawsze ponad rok. Dodatkowo do wędzenia używamy okorowanego drewna z twardych drzew.

Danie z sera wędzonego
Ser wędzony na miejscu
Deska wędzonych mięs

W sposób synergistyczny działa u nas: temperatura, niska zawartość wody oraz substancje peklujące, dzięki czemu wędzenie działa mikrobiocydowo.

Wędzenie produktów to tradycja, która towarzyszy nam od wieków, jednakże, by produkty mogły być w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia, tradycję należy nieco unowocześnić. Dlatego też w naszej wędzarni stosujemy nowoczesne technologie, a na każdym etapie produkcji przestrzegamy prawa żywnościowego.

Wędzonki prosto z wędzarni
Wędzone ryby w wędzarni

Wszystkie wędzonki mogą zakupić Państwo w naszej restauracji. W menu oprócz dań skomponowanych na bazie naszych wędzonych serów czy ryb, posiadamy również całe deski serów i/lub mięs z naszej wędzarni. Dodatkowo, istnieje możliwość zapakowania produktów na wynos. Każdy produkt zostaje zapakowany hermetycznie, dzięki czemu wszystkie walory zostają na długo zachowane.

Zapraszamy do odwiedzin i zakupów!