PALE ALE
NEW ENGLAND
Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji, którego zasyp wzbogacony o słód pszeniczny oraz płatki owsiane, gwarantuje wyjątkowo kremowy i aksamitny smak. Na Whirlpool powędrowała spora ilość chmielu Mosaic, odpowiedzialnego za posmak owoców tropikalnych i dojrzałego mango, zaś do chmielenia na zimno użyliśmy fenomenalnego australijskiego Galaxy , przepełnionego nutami brzoskwini i ananasa, oraz chmielu Enigma, wnoszącego nuty białych winogron i porzeczek. Całość została uzupełniona mocno owocowym profilem płynnych drożdży.
Opis stylu:
New England Pale Ale to lżejsza wersja stylu New England IPA. Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo górnej fermentacji o wyraźnym smaku i aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych. Tekstura piwa jest kremowa i gładka, dzięki dodatkowi płatków i owsianych. Piwo musi być bardzo soczyste, a delikatna słodycz powinna być skontrowana subtelnie zaznaczoną goryczką. Najprościej mówiąc to bardzo aromatyczne, lekkie, gładkie i owocowe American Pale Ale.
IBU
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10
Receptura: Piotr Świerzko
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody
-
Dodatki: Płatki owsiane
-
Chmiele: Mosaic® (USA), Sabro (AUS), Enigma (AUS)
-
Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast
8-10°C
Shaker
Pad thai, Sernik
z brzoskwiniami
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa