PALE ALE

NEW ENGLAND

Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji, którego zasyp wzbogacony o słód pszeniczny oraz płatki owsiane, gwarantuje wyjątkowo kremowy i aksamitny smak. Na Whirlpool powędrowała spora ilość chmielu Mosaic, odpowiedzialnego za posmak owoców tropikalnych i dojrzałego mango, zaś do chmielenia na zimno użyliśmy fenomenalnego australijskiego Galaxy , przepełnionego nutami brzoskwini i ananasa, oraz chmielu Enigma, wnoszącego nuty białych winogron i porzeczek. Całość została uzupełniona mocno owocowym profilem płynnych drożdży. 

Opis stylu:

New England Pale Ale to lżejsza wersja stylu New England IPA. Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo górnej fermentacji o wyraźnym smaku i aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych. Tekstura piwa jest kremowa i gładka, dzięki dodatkowi płatków i owsianych. Piwo musi być bardzo soczyste, a delikatna słodycz powinna być skontrowana subtelnie zaznaczoną goryczką. Najprościej mówiąc to bardzo aromatyczne, lekkie, gładkie i owocowe American Pale Ale
 

IBU
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10
piwo rzemieślnicze New England Pale Ale
IBU 3

Receptura: Piotr Świerzko

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody

  • Dodatki: Płatki owsiane

  • Chmiele: Mosaic® (USA), Sabro (AUS), Enigma (AUS) 

  • Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast

thermometer.png
8-10°C
beer.png
Shaker
dish.png
Pad thai, Sernik
z brzoskwiniami 

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa