Tło do sklepu w Browarze PROST - zestawy

SZKŁA DO PIW KRAFTOWYCH

Chcesz czerpać jak najwięcej przyjemności z picia piw kraftowych? Zaopatrz się w szkła do piwa, które uwypuklają smak i aromat pokazując to, co najlepsze! W ofercie znajdują się szkła o pojemności: 0,5L, 0,4L i 0,2L. Wybierz pokal/kufel i odbierz u nas - w Browarze PROST.

Pokal do piwa Aviero

z logo Browar PROST

Pojemność: 500 ml

Idealne do piwa:

- Milkshake IPA Mango

- APA American Pale Ale

- Pastry Sour z marakują

Cena: 15 zł

Kufel do piwa Classic

z logo Browar PROST

Pojemność: 200 ml

Idealne do piwa:

- FULL Premium Lager

- WKS Jasne Pełne

- GOLD A'la Marcowe

Cena: 12 zł

Pokal do piwa Munster  

z logo Browar PROST

Pojemność: 400 ml

Idealne do piwa:

- PILS German Pilsner

Cena: 15 zł

Pokal do piwa Ferrara

z logo Browar PROST

Pojemność: 400 ml

Idealne do piwa:

- HEFE Hefeweizen

Cena: 15 zł

PROSTo z butelki czy ze szkła, czyli jak najlepiej degustować piwo?

Wiele lat temu przyjęło się, że piwo najlepiej smakuje, kiedy jest schłodzone i podane w odpowiednim szkle. Oczywiście ten stereotypowy model serwowania trunku jest jak najbardziej aktualny w dzisiejszych czasach, natomiast w zależności od tego jakie piwo będziemy spożywać, nie możemy powiedzieć, że jest on uniwersalny. 


Piwna rewolucja, która miała początek w naszym kraju w 2011 roku, sprawiła, że piwa pojawiające się na rynku miały coraz bardziej złożony aromat i smak. Rozwój piwowarstwa rzemieślniczego, połączony z całą masą premier piw w stylach takich jak: APA, IPA czy Stout, spowodował, że nad piwem trzeba było się troszkę „pochylić”. Picie dużymi łykami i moczenie wąsów w bujnej pianie, zostało zastąpione wąchaniem i próbowaniem małymi łyczkami , czyli mówiąc w skrócie, degustacją. Wielu konsumentów, tak mocno zaangażowało się w temat identyfikacji aromatów i smaków obecnych w piwie, że zaczęło się doszkalać w tematach związanych z analizą sensoryczną oraz oceną organoleptyczną, a także kupować szkło degustacyjne do piwa.


Na początku przygody z Kraftem, wystarczy kilka podstawowych rodzajów szkła. Kluczowe jest to, aby piwo serwować w odpowiedniej dla danego stylu temperaturze. Takie informacje, można najczęściej znaleźć na tyle etykiety umieszczonej na butelce. Kolejnym ważnym aspektem jest czystość szkła. Najlepszym rozwiązaniem jest przepłukanie go zimną, bieżącą wodą, tuż przed napełnieniem piwem oraz nie wycieranie jego wnętrza. Taki zabieg sprawi, że piana w piwie będzie gęsta i trwała, a na wewnętrznych ścianach naczynia, nie będą się gromadzić pęcherzyki gazu, świadczące o zabrudzeniach. 


Piana obecna w piwie nalanym do szkła, odgrywa bardzo ważną rolę. Po pierwsze zatrzymuje aromaty w nim obecne i nie pozwala się im ulotnić. Po drugie sprawia, że trunek wolniej się rozgazowuje, przez co każdy kolejny łyk cieszy podniebienie musowaniem. Po trzecie, gęsta i kremowa piana sprawia, że piwo jest bardziej atrakcyjne wizualnie i mocniej zachęca konsumenta do wypicia go. 


Szkło do piwa, można generalnie podzielić na trzy grupy: kufle, szklanki i pokale. Pierwsze z nich są wykonane z grubego szkła, które dłużej trzyma chłód oraz charakteryzuje się wysoką trwałością, dzięki czemu cieszą się największym zainteresowaniem. Dodatkowo dzięki uchwytowi, zapobiegają podgrzaniu się piwa przez dłoń. Nierozłącznie kojarzą się z bawarskim festiwalem Oktoberfest, na którym kelnerki ubrane w specjalne stroje, roznoszą litrowe kufle napełnione po brzegi piwem Marcowym. Wyższe kufle nadają się najlepiej do serwowania Premium Lagera, a te beczułkowate idealnie sprawdzą się przy Koźlaku


Szklanki to kolejna bardzo popularna grupa. Najczęściej mają różne kształty, w zależności jakiego stylu dotyczą. Wykonane są z cienkiego szkła, z którym trzeba się ostrożnie obchodzić podczas mycia. Charakteryzuje je to, że nie mają ani ucha ani nóżki. Bardzo wysokie, smukłe szklanki lekko rozszerzające się ku górze, wykorzystywane są do serwowania piw pszenicznych, np. w stylu Hefeweizen. Ich budowa sprawia, że te bardzo mocno wysycone CO2 piwa, wolniej się rozgazowują, ponieważ pęcherzyki gazu odrywające się od dna, mają do pokonania dłuższą drogę ku górze naczynia.


Ostatnią popularną grupą są pokale (z niemieckiego „puchar”). Swoją budową przypominają kielich, ponieważ posiadają nóżkę oraz stopkę. Idealnie sprawdzą się podczas degustacji trunków o złożonym aromacie i smaku np.: West Coast IPA, APA czy American Black Ale. Piwa w takich stylach, najczęściej powinny być spożywane w nieco wyższych temperaturach, aby uwolnić cały swój bukiet. Cienkie ścianki szkła, ułatwiają delikatne podgrzanie jego zawartości dłonią.

Podczas degustacji piwa rzemieślniczego warto pamiętać o odpowiednim doborze szkła, które nie spełnia tylko roli zwykłego naczynia. Ma ono kluczowy wpływ na ocenę wizualną trunku, czyli: barwę, klarowność piwa oraz gęstość i wysokość piany. Dobrze dobrane szkło, wydobywa i uwypukla wszystkie substancje lotne obecne w piwie, tworząc spójną kompozycję aromatów. W trakcie próbowania piwa, powinno się przykryć dłonią szkło, a następnie kilkukrotnie nim zamieszać. Taki zabieg ma na celu koncentrację zapachów, która przekłada się na ich większą percepcję. Różne kształty szkła dobrane do konkretnych stylów, mają za zadanie wydobyć z piwa to co najlepsze, sprawiając, że jego picie to będzie prawdziwa przyjemność i satysfakcja.
 

DANE FIRMOWE

 

Browar Prost Sp.J.
Pachura Ryszard i Pachura Bożena
ul. Paprotna 4, 51-117 Wrocław

tel. 71 3210747

e-mail: biuro@browarprost.pl
NIP 895-100-42-66

REGON: 930426762

KRS: 0000108734

Nr. konta bankowego:

46 1020 5226 0000 6102 0214 5811

GODZINY OTWARCIA

poniedziałek - piątek        sobota - niedziela

od 12:00 do 20:00
od 12:00 do 18:00

  • LinkedIn Browar PROST
  • Szary Twitter Ikona
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram